Foto: SVT

Vem ropar hem Sveriges kändaste soffa?

Uppdaterad
Publicerad

Sugen på en stor, klarröd soffgrupp i vilken en mängd kända rumpor slagit sig ner genom åren? I så fall är tillfället här! Gomorron Sverige auktionerar nämligen ut sin kända sittmöbel till förmån för Radiohjälpen och Världens Barn. Hämtning sker i direktsändning!

– Soffgruppen är i hyfsat skick och har helt klart några år kvar att ge. Skulle nog passa bra i en gillestuga eller kanske på en scen eller möteslokal där man behöver en möbel med lite historia, säger Alexander Norén, programledare på Gomorron Sverige.

Säljs med äkthetsintyg

– Kanske är den något nedsutten och i ärlighetens har den en och annan kaffefläck också. Men tänk på alla spännande människor som suttit i den! I efterhand önskar jag att vi bett om autografer från alla gäster som kunde ingå i köpet, men jag kan i alla fall utlova ett äkthetsintyg så att proveniensen blir tydlig.

Hela soffgruppen. Podiet kan man nog få med på köpet. Foto: SVT

Alexander Norén vill inte framhålla någon extra speciellt unik soffgäst. Kanske just därför att de varit så otroligt många under de fem år som SVT använt den specialbeställda möbeln.

”Alla” har suttit där

I stort sett ”alla” har suttit i soffan: Samtliga partiledare, mängder av statsråd, otaliga författare samt alla delfinalsvinnare i Melodifestivalen de senaste åren! Därtill en ändlös radda näringslivstoppar, skådespelare, experter, regissörer och forskare. Och så en hel del ”vanliga” människor. 

Alicia Vikander – dock ej i morgonsoffan. Foto: TT Arkiv

Gomorron Sveriges programledare har svårt att välja ut några favoriter:

– Bland kvinnor med namn som börjar på bokstaven A kommer jag spontant på moderatledaren Anna Kinberg Batra och oscarsbelönade skådespelaren Alicia Vikander. Bland män som heter Stefan kan jag till exempel nämna dem med efternamnen Löfven och Holm.

Förutom de fasta deltagarna i ”Nyhets-”, ”Nöjes-” och ”Kulturpanelen” är författaren Jan Guillou och sångaren Christer Sjögren några av de flitigast återkommande gästerna. Intervjuaren själv kan inte komma ihåg alla tillfällen han haft dessa herrar framför sig i soffan – han minns bara att de är många.

Jan Guillou – flitigt förekommande soffgäst. Foto: SVT

Inspiration från discogolv

Alexander Norén berättar att han fick idén till auktionen efter att ha läst att dansgolvet som John Travolta stuffade på i discofilmen ”Saturday night fever” nyligen auktioneras ut i USA. Vinnande budet landade på 1,2 miljoner dollar – drygt tio miljoner kronor!

Att buden på SVT:s morgonsoffa skulle hamna i närheten av det beloppet är inget Alexander Norén räknar med. Men han hoppas att auktionen åtminstone ska inbringa en hyfsad slant som oavkortat kommer gå till Radiohjälpens insamling Världens Barn.

Carola på plats i soffan. Foto: SVT

Direktsänd avhämtning

Bakgrunden till att den unika soffan finns ute till försäljning är SVT:s nya satsning ”Morgonstudion”, som efter sommaren ersätter långköraren ”Gomorron Sverige” på morgnarna i SVT1 och på webben. Sista Gomorron-sändningen går ut i etern den 25 augusti och efteråt ska studion rivas.

Tanken är att personen som ropat hem soffgruppen ska hämta den i direktsändning kl 09:55.

– Jag vill att det blir det absolut sista som händer i ”Gomorron Sverige”, ett symboliskt avslut. Men om köparen av någon anledning inte vill vara med i TV så får väl jag kavla upp ärmarna och hugga i . Det viktigaste är att vi får in så mycket pengar som möjligt till Världens Barn.

Helt OK skick med tanke på åldern, tycker Alexander Norén. Foto: SVT

Budgivningen i gång

Auktionen pågår ända till den 23 augusti. Om buden ännu verkar låga beror det förmodligen på att alla bud inte förts in ännu, säger Alexander Norén.

– Redan efter sändningen i  fredags morse fick jag in ett bud på 25.000 kronor för soffan. Förhoppningsvis kan det bli lite till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.