Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beata Bystrzycka och Karolina Rask kan båda komma att missa sina resor på grund av inställda flyg. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Vem ska nu ta hand om mitt barnbarn?”

Uppdaterad
Publicerad

Beata Bystrzycka har en planerad flygresa under lördagen från Oslo till Reykjavik för att ta hand om sitt barnbarn Felix när dottern jobbar. Nu följer hon SAS-förhandlingarna för att se om resan ställs in.

– Vem ska då ta hand om honom? Han är fem år, säger Beata Bystrzycka till SVT Nyheter.

Bystrzycka ska resa med buss från Karlstad till Oslo för att därefter – förhoppningsvis – flyga till dottern Monika i Reykjavik under lördagen. Hon hoppas parterna i SAS-konflikten når en kompromiss inatt.

– Ställs resan in påverkar det inte bara mig, utan främst min dotter och hennes familj. Det är tänkt att jag ska passa mitt barnbarn under tiden Monika och hennes man arbetar, säger Bystrzycka.

Hon understryker att barnbarnet Felix på fem år är för liten för att kunna följa med föräldrarna till jobbet.

”Man måste vara realistisk”

Piloterna hos SAS varslade om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal. Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Trots att Bystrzycka blev ganska upprörd när den eventuella pilotstrejken varslades om, har hon samtidigt förståelse för piloterna.

– Jag kan förstå deras sida. Det tar lång tid och mycket erfarenhet för att bli en bra pilot, så jag kan hålla med fullständigt. Men man måste vara realistisk och tänka på andra människor. Parterna behöver komma fram till en kompromiss.

Karolina Rask, vars flygresa med familjen till New York under lördagen också riskerar att bli inställd, kritiserar dock den valda tiden för strejken:

– Det känns väldigt jobbigt att man väljer att lägga den här strejken precis i sommarsemestern. Varför ska barnfamiljer, som kanske bara har råd med semester en gång om året, bli påverkade?

Hör mer från Karolina Rask i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer