Laddarna på bilden har ingenting med olyckan att göra. Foto: TT/privat.Visa alla (4)
Visa alla (4)

Vera, 13, fick kraftig elstöt när hon laddade telefonen

Uppdaterad
Publicerad

Vera Papadopoulos, 13, surfade på sin Iphone samtidigt som den var på laddning. Plötsligt fick hon en kraftig elstöt. Nu vill hennes mamma varna andra för piratkopior. ”Brännskadorna på foten har fortfarande inte läkt ihop”, säger Maria Cosnier.

Händelsen inträffade en morgon i slutet av maj när Vera Papadopoulos, som bor i Stockholmsområdet, var hemma hos sin pappa.

Hon satt i sängen och surfade på telefonen med ena foten på ett vattenelement. När strömmen gick in i kroppen fastnade hon vid elementet och kunde inte andas. Hon lyckades kastade ifrån sig telefonen, och då lossnade foten från elementet.

Det är oklart hur länge detta ska ha pågått.

– Hennes bror hörde att det lät som att hon skrattade. Efter en stund hörde han och hennes pappa det ljudet igen och gick för att se vad det var. Det kanske varade i en halv till en minut, enligt mamma Maria Cosnier till SVT Nyheter.

Allvarliga brännskador

Familjen kallade på ambulans och Vera fördes till akuten, där de kollade EKG och tog andra prover.

– Hon hade fått allvarliga brännskador, framför allt på foten. EKG visade ingenting, men ett annat värde visade påverkan på hjärtat. Efter ett dygn fick hon komma hem. Sedan remitterades hon till brännskadeavdelningen i Uppsala, där hon fick göra en hudtransplantation, säger Maria Cosnier.

Efter händelsen hade hon ont i rygg och ben i ett par veckor. Foten är sårig och har fortfarande inte läkt ihop, men är på god väg.

– Hon har ingen känsel i en tå. I dag sade hon att hon har börjat få lite stickningar i ena armen.

Mamman säger att dottern i övrigt mår bra, men att hon fortfarande är lite skärrad.

– Hon blir rädd om något blixtrar till, då hoppar hon till lite.

Köpte begagnat

Vera hade haft telefonen och laddaren i ungefär ett år. Båda var köpta begagnat av en privatperson på Blocket.

Maria Cosnier har varit i kontakt med Apple som har undersökt laddaren och säger att det rör sig om en piratkopia. Nu vill hon varna andra för riskerna med piratkopior.

– Det ser ut som en originalladdare, med ett äpple på. Enligt Apple är laddaren felkonstruerad.

Hon riktar ingen kritik mot Apple, utan anser sig ha fått ett gott bemötande från telefontillverkaren.

– Det som är läskigt är att det finns produkter där ute som inte är originalprodukter.

Farligt med piratkopior

Elsäkerhetsverkets kommunikationschef Cia Edlund säger att svenska vägguttag innehåller 230 volt och att det låter rimligt att det var en så pass kraftig stöt som Vera fick.

– Det kan vara en livsfarlig elchock. Vi rekommenderar att man uppsöker läkare om man får en elstöt eftersom det kan bränna sönder saker inne kroppen som inte syns utåt.

Myndigheten varnar konsumenter för att köpa piratkopior.

– Originalprodukter är ingen garanti för att undvika en elolycka, men är säkrare. Om något händer ska man omedelbart gå tillbaka till inköpsstället och påpeka vad som har hänt. Det är viktigt att vi konsumenter är kritiska.

Just telefonladdare är en av de produkter som Elsäkerhetsverket får in flest anmälningar om.

– Det är viktigt att titta efter CE-märkning, bruksanvisning på svenska och uppgifter om tillverkaren av produkten när man köper en laddare.

SVT Nyheter har sökt Apple för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer