Michaela Borg i sin utbrända lägenhet. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Gick för att köpa blommor – då började mobilladdaren brinna

Hon förlorade alla sina tillhörigheter – och sina två katter. Nu vill Michaela Borg varna andra.

Michaela Borg är 22 år gammal och bor i Kalmar. Den 25 mars åkte hon in till stan för att köpa blommor. Hemma i lägenheten på Arrheniusgatan i Kalmar hade hon satt sin läsplatta i kontakten för att den skulle laddas när hon var iväg. Kvar i lägenheten var hennes två katter Molly och Emmy.

Michaelas ärende varade i ungefär två timmar. När hon kom hem igen vid halv sju på kvällen så var gården utanför lägenheten full med brandbilar.

– Det knöt sig i magen, och på något sätt kände jag att det var något som var väldigt, väldigt fel.

Tänkte först på katterna

Michaela har svårt att riktigt ta in det som har hänt, rösten stockar sig och gråten verkar inte vara långt borta när vi går runt i hennes nu helt utbrända och sotiga lägenhet.

– När jag kom hem så var mina katter det första jag tänkte på. Jag skrek på brandkåren att de skulle rädda katterna, berättar Michaela.

Men katterna var hopplöst förlorade i det inferno av eld och sot som bara några timmar tidigare hade varit Michaelas hem.

Laddaren i epicentrum

Räddningstjänsten kunde senare konstatera att brandens epicentrum var platsen där läsplattan låg och laddades.

– Jag vill ju varna folk, jag hade nog aldrig ens tänkt tanken att det skulle kunna börja att brinna i min lägenhet. Då är man ju väldigt naiv och tänker inte på att dra ur laddare och andra elektriska apparater. Jag har tänkt på andra olyckor som jag hade kunnat drabbas av – men inte att det skulle börja brinna i min lägenhet.

I framtiden kommer Michaela att bete sig annorlunda.

– Jag har lärt mig att alltid dra ur laddare och framför allt gå en runda i lägenheten och inte stressa iväg.

Michaelas läsplatta, en Ipad, var nyinköpt sedan 1,5 månad tillbaka, och hon använde sig av originalladdaren som följde med. Många har frågat sig hur det kan vara så dålig kvalitet på laddarna, vi ställde frågan till Elsäkerhetsverket.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer