Veterinärbesöket kostade 56 000 kronor: ”Jag fick en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Hade Jenny fått information om priset på sin hunds operation på jourtid hade hon valt en annan klinik, men det fick hon inte. Istället åkte hon på en räkning på över 20 000 kronor mer än vad hennes försäkring täckte.

– Jag tycker ju att man åtminstone borde få ett ungefärligt pris, säger Jenny Naarttijärvi till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Dagen innan nyårsafton blev Jenny Naarttijärvis hund Multi dålig. Jenny beslutade då att Multi borde tas till veterinären. Eftersom Multi bor hos Jennys mamma i Kiruna var det hon som fick åka med henne.

– Vi ringde Distriktsveterinärerna men de hade inte jour i Kiruna så då var vi tvungna att åka till Piteå. Så då valde vi att gå vidare till en annan veterinär då för att få en tid den dagen, säger Jenny Naarttijärvi.

De valde att åka till en privat veterinärmottagning på en annan ort. Väl på plats visade det sig att Multi hade livmoderinflammation, men att den inte var särskilt akut. Men i och med att det var tre dagar innan det blev vardag rekommenderade kliniken att de skulle göra operationen med en gång.

Försökte få en prisuppgift

Under kvällen hade Jenny telefonkontakt med veterinären och bad om en ungefärlig prisuppgift, men hon fick inget mer till svar än det kommer bli dyrt då det är på jourtid.

– När de sa att vi tar det på jourtid så tänkte jag att vi landar på 35 000 ungefär. Det är också ungefär var min försäkring har sitt tak innan vi får stå för resten själv, säger Jenny.

Jourtillägg: 150 procent

Multi opererades och vid klockan tolv på kvällen kunde Multi och Jennys mamma åka hem. Tre veckor senare kom fakturan som låg på 56 294 kronor. Orsaken var bland annat ett jourtillägg på 150 procent.

– Jag har ganska god koll på vad vi ungefär skulle landa på. Jag tänkte nånstans mellan 20 000 och 40 000 kronor så jag fick en chock när den landade på 56 000, säger Jenny.

– Om vi hade fått reda på att det var så dyrt hade vi i första hand åkt vidare till Piteå. Även om det hade blivit 30 mil till hade den skillnaden varit värd bilresan.

Ovanligt högt tillägg

Plusredaktionen har varit i kontakt med kliniken som Multi opererades på som svarar i ett mejl att Jenny aldrig bett om en prisuppgift och att det höga jourtillägget beror på klinikens geografiska läge i glesbygd.

Plusredaktionen har undersökt fakturaspecifikationerna från 19 andra operationer av samma typ, men ingen av de har så högt jourtillägg.

Har du råkat ut för något när du besökte veterinären? Kontakta Plusredaktionen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.