Veterinär Kerstin Kjell och Christian, legitimerad djurskötare, undersöker en hund på Djursjukhuset Bagarmosse. Foto: Stina Stjerkvist/TT

Veterinärbristen märks extra på sommaren

Publicerad

Värmeslag, ombett, trafikolyckor och fall genom öppna fönster är bara några av de åkommor som drabbar våra husdjur på sommaren och gör årstiden extra hektiskt för djursjukhusen – som redan tampas med stora problem att rekrytera veterinärer.

Djursjukhuset i Bagarmossen är Stockholms enda dygnet runt-öppna klinik, under sommaren drar de ner på den tidsbokade verksamheten för att förstärka akuten.

– Det är som i humanvården, vi får skjuta lite på den andra vården som inte är akut, säger Ewa Wallman, djursjukhuschef på Anicura regiondjursjukhuset Bagarmossen.

Varje dygn arbetar mellan 100 och 120 personer på sjukhuset. Under sommaren har de förstärkt men nästan 50 sommarvikarier, framförallt studenter som utbildar sig till veterinärer eller legitimerade djursjukskötare.

– Hade vi haft mer personal hade vi kunnat erbjuda mer akutsjukvård, det finns en större efterfrågan, säger Ewa Wallman.

Svårt att rekrytera

Men att rekrytera, framför allt veterinärer och legitimerade djursjukskötare, är en av de svåraste uppgifterna Ewa Wallman har i sitt arbete som djursjukhuschef.

– Nittio procent av det som är svårt är att rekrytera kompetent personal, säger hon.

Medlemsföretaget Svensk djursjukvård slår i sin senaste branschrapport fast att det behövs 365 nya veterinärer i Sverige de kommande 12 månaderna, samtidigt examineras bara omkring 90 per år från Sveriges enda veterinärutbildning.

Frågan om brist på utbildningsplatser toppar listan över de viktigaste frågorna för djursjukvården. På plats två kommer psykisk ohälsa.

– De som väljer de här yrkena är människor som tycker om djur, de är empatiska och kännande människor, säger Ewa Wallman.

Psykisk ohälsa

Hon säger att de på Anicura regiondjursjukhuset Bagarmossen hela tiden jobbar för medarbetarnas välmående och hanterar allt från utbrändhet till djup depression.

– Det här är högpresterande människor. Veterinärutbildningen är en av de svåraste att komma in på som vi har i Sverige, de som kommer in har ”A” i alla ämnen. Sedan kommer man till ett jobb där man hanterar någons älskling, och ibland går det tyvärr inte att laga denna älskling. Man kan också bli anmäld eller uthängd i sociala medier, så det kan vara tufft, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.