– Det har blivit ett tuffare arbetsklimat. Det ställs högre krav på allt man ska kunna göra med djuren. Det finns oerhört avancerad djursjukvård samtidigt som det inte får kosta någonting, säger Susanna Sternberg Lewerin, ledamot i Sveriges Veterinärförbund.
Brist på veterinärer
SVT har tidigare rapporterat om att det enligt arbetsgivarorganisationen Svensk djursjukvård saknas minst 365 veterinärer inom det närmsta året om branschen ska kunna växa i takt med efterfrågan. Svensk djursjukvård vill därför se minst en dubblering av de 90 utbildningsplatser per år som i dag finns för veterinäryrket.
Facket reagerar nu på utspelet. Att enbart öka antalet utbildningsplatser är meningslöst enligt Veterinärförbundet, som vill ha mer fokus på att få veterinärer att vilja stanna kvar i yrket.
”Jagad på sociala medier”
Enligt förbundet slutar många veterinärer till följd av en orimlig arbetsmiljö. Veterinärförbundet pekar bland annat på ökade förväntningar från djurägare.
– Det har blivit mycket hårdare, man blir jagad på sociala medier och det blir drev. Veterinärstudenterna är rädda för det här.
Efterfrågar mer stöd
Det finns även en problematik med etisk stress, säger Susanna Sternberg Lewerin.
– Veterinärerna vill ju rädda de här djuren, samtidigt som det inte får kosta något ”och det är veterinärens fel om det inte går”.
– Jag tror inte vi har hängt med i djursjukvården där. Det måste finnas psykologiskt stöd i de här situationerna, säger Susanna Sternberg Lewerin.
Veterinärförbundet pekar även ut jourarbetstiderna som en faktor till att veterinärer lämnar sitt yrke.
– Det är mycket tuffa arbetstider på de ställen man har jouröppet. Och har man inte jouröppet så bidrar man till att det blir tuffare för de ställen som har jouröppet. Ju färre som jobbar jour, ju färre kan dela på jourtiderna.