”Vi är överlyckliga”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Schibbye och Johan Persson har nu landat på en plats ”där de kan pusta ut” efter 14 månader i etiopiskt fängelse. -Vi är överlyckliga, sade Martin Schibbye till SVT:s Henrik Samuelsson strax innan deras flygplan lämnade Etiopien.

Med reguljärflyg lämnade de etiopisk mark bara en timme in på det etiopiska nyåret. Strax innan klockan sju på tisdagsmorgonen skickade de anhöriga ut ett pressmeddelande: ”Johan Persson och Martin Schibbye har just landat på en plats där de kan få pusta ut” skriver de anhöriga i ett pressmeddelande.

”Vi är oerhört lättade och glada över att de är fria och att vi snart kan få återförenas allihop”.

De vädjar om att de svenska journalisterna ska få vila och hinna träffa läkare innan de möter pressen.

”Vi skickar ut en inbjudan till presskonferens så fort vi vet att de orkar möta medier och svara på frågor. De vill inget hellre, men ber om ett par dagars tidslucka”.

Strax innan planet lyfte från Addis Abeba sade Martin Schibbye till SVT:s utsände att de knappt kunde tro att det var sant och att de nu behöver få tid att vila och tänka.

-Vi klarade det här tack vare stödet från alla som stött vårt fall, våra anhöriga och ett oerhört starkt stöd från den svenska ambassaden, sade Martin Schibbye.

Enligt TT fanns den svenske ambassadören Jens Odlander med på planet till Sverige. Han ville, dock inte säga vilken som var flygplanets närmaste destination.

Att svenskarna så snabbt fördes ut ur landet beror på etiopisk lag, säger SVT:s Johan Ripås
på plats i Addis Abeba.

-UD ville ha ut dem ur landet så snabbt det bara gick. Etiopisk lag säger att man måste vara ute ur landet inom 24 timmar, säger Johan Ripås som berättar att lättnaden över frigivningen är stor även inom etiopiska myndigheter:

-De som vi har pratat med är väldigt lättade. Man känner att ingen vill ha några svenska fängslade journalister här.

Firade med Jansson och muffins

Efter beskedet om frigivningen i går eftermiddag åkte svenskarna direkt till den svenska ambassaden i Addis Abeba där benådningen firades.

-Vi tog en pilsner och åt jansson, dessutom blåbärsmuffins, sade ambassadör Jens Odlander till TT. 

”Jag välkomnar att Martin Schibbye och Johan Persson benådats, kunnat lämnat fängelset och i just denna stund är på väg att också lämna Etiopien. Det är ett långt och tålmodigt arbete som ligger bakom dagens utveckling, och jag vill tacka också Etiopiens regering för detta. Min förhoppning är att detta kan vara inledningen till ett nytt och bättre skede i våra relationer”, löd utrikesminister Carl Bildts kommentar sedan benådningen och frigivandet var ett faktum.

”Mitt livs största misstag”

De två frigivna journalisterna framträdde på måndagen i etiopisk stats-tv och uttalade sig om frigivningen.

– Det var mitt livs största misstag, att ta mig in i landet utan riktiga dokument och samarbeta med ONLF. Det var ett misstag som nästan kostade oss våra liv, säger Martin Schibbye.

– Vi förstår att vi har gjort fel, säger han. 

– Vi befanns skyldiga och vi respekterar det beslutet. Vi valde att inte överklaga utan respektera domen och istället be om nåd vilket vi vet är en lång etiopisk tradition som ges till människor som ber om förlåtelse, säger Martin Schibbye.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska journalister fängslade i Etiopien

Mer i ämnet