Emma Hult (MP) och Mats Persson (L). Foto: SVT

”Vi behöver breda samtal om bostadspolitiken”

Uppdaterad
Publicerad

Både Miljöpartiet och Liberalerna är självkritiska till den bostadspolitik som har förts det senaste decenniet.

– När man infört de här reglerna är det ingen som har insett att det slår hårt mot vissa grupper, i det här fallet unga eller den som skiljer sig mitt i livet, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Han anser att det skärpta amorteringskravet som infördes av den rödgröna regeringen i mars bör slopas.

– Med de regler som finns i dag behöver en ung människa lägga nästan all sin inkomst på att bo. Det blir orimligt, säger Mats Persson (L) ekonomisk-politisk talesperson.

Bostadsbrist driver på priserna

Emma Hult, bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet som var med om att införa reformen tycker inte att amorteringskravet i sig var fel. Åtgärden togs eftersom Finansinspektionen krävde åtgärder mot hushållens skenande skuldsättning.

– Effekten av det är det har blivit svårare att låna mycket pengar. Problemet är att bostäderna är så dyra för att det finns en brist på bostäder.

Gärna skattegynnat sparande

Båda Miljöpartiet och Liberalerna skulle gärna se att det infördes ett ett skattesubventionerat bosparande för unga, av den typ som finns i Norge i dag. En ny regering behöver prioritera bostadpolitiken anser de.

– Vi är överens om att regera tillsammans men i lite olika konstellationer. Ni vill ha en alliansregering med stöd från Miljöpartiet och vi vill ha en regering bestående av S, MP, C och L. Vi behöver en regering som brett sätter sig ner och kommer överens om de ekonomiska spelreglerna för bostadsmarknaden, säger Emma Hult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.