Felicia Hegethorn sparar varje krona hon kan till en framtida egen bostad. Foto: SVT

25-åriga Felicia Hegethorn om bostadsbranschen: Vi har inte en chans

Uppdaterad
Publicerad

Reformerna på bostadsmarknaden har slagit stenhårt mot unga.

– Jag tycker att det känns som ett stort skämt, säger 25-åriga Felicia Hegethorn som har siktet inställt på att en dag köpa en egen lägenhet.

Felicia Hegetorn hyr i dag en etta i andra hand i Rågsved, en söderförort i Stockholm. Hennes föräldrar kan inte stötta henne ekonomiskt och därför behöver hon själv spara ihop till kontantinsatsen.

Hon beräknar att hon behöver ungefär 250 000 kronor för att köpa de billigaste lägenheterna på marknaden – något som kommer att ta henne flera år att spara in.

– Jag tycker att det känns som ett stort skämt. Det känns som att alla som kan köpa bostad är de som redan har en. Det är sådana abnorma belopp. Det är ju inte bara jag som är ung, det är också nyskilda och ensamstående, alla som är nya på marknaden. De har inte en chans, säger hon.

Har inte råd att köpa

I Stockholm där Felicia bor, har bara två av tio unga i åldern 25-35 möjlighet att köpa en nyproducerad lägenhet, enligt en rapport från Sveriges byggindustrier. I Göteborg är det ännu fler, nästan 90 procent, som skulle nekas lån.

Sett till hela landet är det mellan 50 och 90 procent av alla unga som är utestängda från den privatägda bostadsmarknaden.

De höga priserna på bostäder är det största hindret. Bolånetaket samt de skärpta amorteringskraven har nu gjort det ännu svårare för unga.

Garageplats erbjuds

Och även om Felicia redan haft den kontantinsats hon nu sparar till hade hon haft ett litet utbud att välja på. En sökning på alla tillgängliga bostäder i hennes prisnivå ger tre alternativ: Ett garage i Hjorthagen i utkanten av Stockholms innerstad, en garageplats i centrala Vasastan, eller en liten etta i förorten Hässelby.

– Det är lite hopplöst, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.