”Vi har blivit bättre på att hitta flickor med Adhd”

Publicerad

Cirka fem procent av de svenska skolbarnen har diagnosen adhd. Kerstin Malmberg, överläkare på BUP i Stockholm, svarade på läsarnas frågor.

Moderator: Välkomna till vår chatt om Adhd! Kerstin Malmberg börjar svara på era frågor nu.

Juan: Är det inte hittepå alltihop? Varför skulle annars så många fler ”få” adhd nu än förr?

Adhd-diagnoser

Kerstin Malmberg: Nej det är det inte, kunskapen har ökat om ADHD vilket har inneburit att dessa patienter får rätt hjälp tidigare. från att ADHD inte ställdes alls förr så har vi nu en ökning till att rätt patenter får diagnos.

Mor till underbara M: Hej, hur tidigt kan man diagnostisera adhd hos ett barn?

Kerstin Malmberg: De flesta får diagnos efter skolstart, i föreskoleåldern brukar man endast diagnosticera de som har stora problem. Det innebär att barnet och familjen får andra stödinsatser först.

SJ: Kan adhd ”växa bort” eller förändras med ålder?

Kerstin Malmberg: Ja symtomen kan minska över tid och har man inte någon funktionsnedsättning utan bara symtomen  och kan hantera dem uppfyller man inte kriterierna för diagnos.

Mrs ?: Skiljer sig ADHD hos flickor från ADHD hos pojkar?

Kerstin Malmberg: Ja det gör det flickor har inte alltid lika uttalad hyperaktivitet utan den kan visa sig på andra sätt. Många flickor har kan också vara luganre men ha stora koncentrationssvårigheter. Vi har blivit bättre på att hitta flickor med ADHD

Anna: Finns det någon relation mellan adhd och barn som är födda senare på året?

Kerstin Malmberg: Ja det är det men det kan bero olika saker t.ex att barnet har en skörhet för ADHD och får fel krav på sig då kan symtomen öka. Det kan skilja nästan ett år mellan yngsta och äldsta barnet i skolan och är man omogen och född sent på året så kan det bli felaaktiga krav.

Ella: Vid vilken ålder kan man tidigast ställa en diagnos? Mitt barnbarn är 2 1/2 år och de börjar ställa sådana frågor på förskolan. De vill ha en utredning.

Kerstin Malmberg: Många föräldrar kan beskriva sina barns problem med hyperaktivitet/impuslivitet tidigt och det går att ställa en sådan diagnos i förskolåldern men vi brukar försöka sätta in andra stödåtgärder först och vänta med diagnos om den behövs till skolåldern.

Emma: Men om barnet fått diagnosen, kan det bli friskförklarat senare?

Kerstin Malmberg: Om det inte finns några problem kvar och individen kan klara av sitt dagliga liv och inte har någon funktionsnedsättning så uppfyller man inte diagnosen och då kan den avskrivas.

Katarina: I USA använder kliniker (Amenclinics) SPECT-röntgen för att mäta olika blodflödet i hjärnan och närmare bedöma vilken typ av ADHD/ADD som föreligger. Finns det något liknande i Sverige?

Kerstin Malmberg: Det finns små studier som visar att blodflödet är lägre i frontalloben, men det används inte i Sverige för diagnostik och inte i USA på alla patienter heller.

Peo: Hur gör man för att få reda på om man har adhd i vuxen ålder??

Kerstin Malmberg: Tar kontakt med vuxenpsykiatrin som man tillhör och att man vill ha en utredning för ADHD.

Sofia: Hej! Vad tycker du generellt om strattera vs concerta? Vet att det är olika på barn. Men vad tycker du generellt vid en jämförelse mellan dessa två?

Kerstin Malmberg: Concerta innehåller metylfenidat som snabbare ger resultat på koncentartionsproblemen och det är det som läkemedlsverket rekommenderar att vi börjar med. Jag bruka börja med ngt metylfenidatpreparat och sedan gå över till Stratera om det inte fungerar. Patienter kan svara på det ena eller det andra

Dagblad: Finns det något alternativ till medicinsk behandling vid ADHD?

Kerstin Malmberg: Det har varit vissa studier på oika dieter som för enstaka individer har varit bra men inte bevisat effekt på gruppnivå. Det finns kognitiva hjälpmedel, Omega 3 har visat sig i studier fungera för många. Föräldraträningsprogram finns och ofta behöver man kombinera medicinering med andra årgärder

Mia: Hej Kerstin. Jag har många funderingar runt det här. Min son fick diagnosen ADHD sommaren 2014. Den gjordes på begäran av hans skola. De tyckte att han fick utbrott och hade koncentrationsproblem och stor aktivitet. Vi i familjen blev förvånade, visst var han aktiv, men det är väl dom flesta 10 åriga killar. Han har inga problem att sitta still hemma och blir sällan arg hemma och då under normala situationer. Han har blivit mobbad flera år i skolan och det var när han började säga/ slå ifrån som skolan begärde utredning. Vi vet faktiskt inte vad vi ska tro, han har fått diagnos men vi tvivlar starkt. Nu vill dom att vi ska medicinera honom men det känns så konstigt. Har du några råd??

Kerstin Malmberg: ADHD ska visa sig i två miljöer dvs både skola och hemmet. Tror ni inte på diagnosen ska ni be om en second opinion. Det kan ske av andra på mottagningen eller via en annan mottagning enhetschefen på mottagningen kan hjälpa ER me det. Jag skulle inte rekommendera Er att börja med medicin förrän Ni haft en second opinion

Johan: hej har man uträtt vilken betydelse maten har? Jag tror mig veta att detta är helt avgörande för dessa personer ska fungera optimalt

Kerstin Malmberg: Om an sköter sömn, kosthållning och fysisk aktivitet så  mår alla bättre och då kan symtomen minska men det botar inte ADHD

Moderator: Vi tar en sista fråga med Kerstin Malmberg.

Carita: Hej, hur kan man som förälder se gränsen mellan ett mkt aktivt/ livligt barn och när beteendet övergår i adhd? Tack!

Kerstin Malmberg: Det beror på vilken ålder och om det är en destruktiv överaktivitet. Överaktivitet i förskoleåldern är ganska vanligt, men kan man sedan inte hantera den i skolan kan det bli destruktivt. ADHD innehåller även svårigheter med uppmärksamheten.

Moderator: Nu avslutar vi chatten. Tack för era frågor!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Adhd-diagnoser

Mer i ämnet