Jan Helin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Aftonbladet. Foto: Scanpix

”Vi har inte råd att vara nostalgiska”

Uppdaterad
Publicerad

Inom en femårsperiod kommer tidningen Aftonbladet i huvudsak vara webbaserad. Chefredaktör Jan Helin menar att webben erbjuder fantastiska möjligheter för folket att granska medierna.

– Journalistiken online blir mer och mer populär, är snabbast och ger ett lättare helhetsperspektiv, säger Jan Helin till SVT Hübinette.

Enligt honom är flytten från papperstidning till webb oundviklig.

– Vi har inte råd att vara nostalgiska och skydda papperstidningen till varje pris, säger han.

Sociala medier ger ”den vanliga människan” makt över ordet på ett sätt i dag som tidigare bara var förbehållet journalister. Ett faktum Jan Helin ser mycket positivt på.

– Det ger fantastiska möjligheter, säger han. Vi har fått den mediekritik som jag så länge har efterlyst. Frågan har ställts länge – ”Vem granskar medierna egentligen?”. Nu kan gemene man göra precis detta.

Urvattnar inte detta journalistiken?

– Nej. Folk kommer inte hem från jobbet efter att ha hämtat ungarna på dagis, fixar middag och sätter sig sedan framför datorn och bedriver granskande journalistik. Det kommer det alltid att behövas proffs till, säger han.

Aftonbladet har gjort sig känd som en tidning som engagerar, inte minst med sina politiska budskap och kampanjer.

– Att beröra och väcka engagemang är en kvällstidnings ”reason to be”. Vi kan inte, och vi ska inte bara rapportera utan även engagera oss. Det handlar om allt från Mustaschkampanjen och Svenska Hjältar till att visa den sanna värdegrunden som Sverigedemokraterna vilar på.

Hur menar du då?

– Det är otroligt viktigt att lyfta fram vad de egentligen är, ett tydligt rasistiskt parti. De verkar utifrån fascismen och det var därför vi var hårda och inte lät dem annonsera hos oss innan valet. Det var ett självklart beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.