Jimmy Hanna, som bor i Sverige, hjälper sin syriske kusin Fadi att söka asyl sedan hela dennes familj drunknat under ett flyktförsök. Foto: SVT

”Vi hoppas han kommer hit snart”

Uppdaterad
Publicerad

Ensam kvar på ön Lesbos och alla familjemedlemmar döda. Fadi Mansouraty får nu hjälp av sina släktingar i Sverige att söka asyl. –Jag hoppas han kommer hit så snart som möjligt, men jag är rädd att det kan ta tid, säger hans kusin Jimmy.

I Agendas reportage åkte Jimmy Hanna till ön Lesbos i Grekland för att träffa sin kusin Fadi, som var den ende överlevande från sin familj när båten de flydde i sjönk utanför Lesbos på väg från Turkiet. Fadis mamma, en av dem som drunknade, var Jimmys moster.

Nu hoppas Fadis släktingar i Sverige att han ska få komma hit.

Syrienkriget

– Jag hjälper honom med den administrativa processen. Nu har han ansökt om asyl i Grekland och skrivit att han vill komma till Sverige. På grund av det som hände finns hans enda kvarvarande familj här. Han behöver kärlek och stöd, men också få prata med en psykolog, säger Jimmy.

Han säger också att det är svårt att veta hur det kommer att gå och hur länge de måste vänta på ett besked.

”Rädd att han ska ge upp”

– I Sverige är vi bra på att hjälpa dem som är under 18 år eller som har sin kärnfamilj här eller är gifta med någon i Sverige, men Fadi har bara sina morbröder och mostrar här. Jag hoppas ändå de kan göra en annan bedömning för honom. Allt annat vore hemskt. Det han har varit med om är så extremt, säger Jimmy.

– Jag hoppas inte vi ska behöva vänta länge men jag vet inte. Fadi känner sig ensam och han vet inte riktigt vad det är han väntar på. Han kanske inte vill ta till sig att det är en lång process. Han har varit med om så mycket och jag är rädd att han kanske ger upp.

Fadis släktingar i Sverige försöker vara ett stöd, de har åkt och hälsat på honom på Lesbos, de ringer varandra och har kontakt via sociala medier varje dag.

– Han har inga pengar men han har fått en telefon av oss som vi har fyllt på med lite pengar.

Har fått plats i flyktingboende

Just nu bor Fadi på ett gemensamt boende för flyktingar, säger Jimmy. När han har ansökt om asyl bekostar myndigheterna ett sådant boende, innan dess var det släktingarna i Sverige som betalade hans boende.

Vad är dina andra intryck från resorna till Lesbos? Har du kunnat uppfatta något av situationen för flyktingarna där?

– Jag tyckte innan att jag hade ett bra perspektiv på händelserna men när jag kom dit första gången – det spräckte min trygga svenska bubbla. När man är där och ser flyktingarna anlända...det man ser i deras ögon är obeskrivligt! Det går nog inte att föreställa sig var människor är beredda att göra för att komma undan kriget i Syrien.

De som drunknade blev begravda på Lesbos. Vad tycker ni om att ni inte kunde begrava dem i deras hemland?

”Det blev en värdig begravning”

– Först när vi hörde vad som hänt sade vi att de måste begravas i Sverige. Men när vi väl kom till Lesbos, min mamma och min moster och jag, fick vi mycket hjälp och stöd från människor som bor där. Då ändrade vi oss. Det blev en värdig begravning och en fin ceremoni i kyrkan. Mycket bättre än vi hade väntat oss. Det var viktigt att vi fick komma dit och vara med om att begrava dem.

Ställer lokalbefolkningen upp mycket för flyktingarna?

– Det är väl som i andra länder, att en del tycker att ”varför ska de komma hit” medan andra tycker att ”vi måste hjälpa dem”. Några som vi träffade var helt fantastiska, de hjälpte oss och fixade med alla möjliga saker. I och med Syrienkriget har man bildat flera lokala hjälporganisationer. Jag vill särskilt nämna Village of the People, med medlemmar från bland annat Röda Korset och Läkare utan gränser. De känner lokala politiker, affärsmän med flera och det gör att de lättare kan hjälpa till.

Fick stöd från många

Jimmy säger också att det som hände hans släktingar verkar ha berört de flesta människor på ett eller annat sätt.

– Ingen kunde nog värja sig mot den här extrema tragedin. Många har ju själva barn och syskon och kan relatera till det som hände. Vi kände stöd från hela byn. Även kustbevakningen och polisen och lokala politiker kom till begravningen, säger han.

Vad tycker du EU borde göra för att förbättra läget för flyktingarna?

– EU och omvärlden borde göra allt för att skynda på en stabilisering. Demokrati är inte det första de ska eftersträva i nuläget utan att stoppa kriget, det är det absolut viktigaste. Men det här handlar om makt och politik på hög nivå. Vissa länder sätter sina egna intressen främst, det är ett sådant spel... Det drabbar främst de fattiga och svaga, säger Jimmy Hanna.

Han önskar att fler länder kunde göra som Sverige, som beslutat att ge alla flyktingar från Syrien permanent uppehållstillstånd, men att han också är en smula kluven inför de konsekvenser beslutet får.

– Sverige är ett föregångsland. Men det är ju så att asyl ges till dem som lyckas ta sig hit. Många lämnar Syrien för att Sverige är så välkomnande. Men det innebär också att de är beredda att ta onödiga risker på vägen. Jag vet inte hur man ska lösa det, andra kan säkert bedöma det bättre än jag. Men en lösning kunde förstås vara att andra EU–länder kunde göra som Sverige.

Reportaget om Fadi och hans familjs öde sänds i Agenda söndag den13 april kl 21.15 i SVT2. Efteråt intervjuas EU-kommissionär Cecilia Malmström. Se programmet här och i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet