Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Schyman krokar arm med ”Greta och hennes kompisar”, se vad hon vill göra med det nya initiativet.

Höger-vänsterdebattörer går ihop i ”Klimatallians”

Publicerad

Politiken gör alldeles för lite i klimatfrågan, det anser en grupp debattörer som nu går ihop i en blocköverskridande ”Klimatallians” för att skynda på satsningar för klimatet.

– Vi krokar arm med Greta och hennes kompisar, säger en av initiativtagarna Gudrun Schyman och tidigare partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.

Bland initiativtagarna finns också Anders Wijkman, tidigare moderat och kristdemokratisk politiker, Kristina Persson, tidigare socialdemokratiskt minister och KG Hammar, tidigare ärkebiskop.

– Det finns ett glapp mellan alla rapporter vi får om hur det är ställt och vad man gör i politiken. I politiken är det här fortfarande en fråga som vilken som helst, säger Gudrun Schyman i SVT:s Morgonsstudion.

Men många skulle nog inte hålla med dig om att man inte prioriterar klimatet? Ett av regeringspartierna Miljöpartiet, har det som sin främsta fråga.

– Ja, men det går ju inte så bra, eller hur? Sverige har ju inte uppnått de klimatpolitiska målen. 1 av 17 tror jag Sverige har uppnått och utsläppen accelererar, säger Gudrun Schyman.

DN Debatt presenterar gruppen 15 krav de vill se under den kommande mandatperioden i riksdagen.

– Prio nummer ett är att få ned utsläppen.

Det övergripande kravet är nettonollutsläpp i Sverige under 2035–2040. Gruppen vill också påskynda elektrifieringen i samhället, att skatteintäkter från vindkraft går till kommunerna och att företags kortsiktiga vinster beskattas hårdare än vinster som kommer från mer hållbara investeringar.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet