Post- och telestyrelsen anser att både Viasat och Canal Digital bryter mot lagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Viasats abonnemang strider mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Post- och telestyrelsen anser att Viasats tv-abonnemang med långa, inledande avtalstider strider mot lagen.

Karin och Stig Lindqvist sitter fast i ett 30 månader långt abonnemang med Viasat. Nu känner de sig lurade av företagets säljare och kontaktade därför SVT:s konsumentredaktion Plus.

LÄS MER: ”Säljarna ljög oss rakt i ansiktet”

Enligt lagen om elektronisk kommunikation (LEK) får inte den inledande bindningstiden vara på mer än 24 månader. Post- och telestyrelsen (PTS) har underrättat både Viasat och Canal Digital om att bolagens inledande avtalstider strider mot lagen.

Post- och telestyrelsen konstaterar att båda bolagen träffar avtal med sina kunder om bindningstid på mellan 27 och 30 månader. Avtalstiden delas upp i ett antal gratismånader och sedan 24 månader mot betalning.

”Eftersom abonnenter inte har möjlighet att frångå avtalet utan att det tillkommer kostnader bör de inledande månaderna ses som del av den totala inledande bindningstiden. Eftersom den enligt LEK inte får vara på mer än 24 månader anser PTS att bolagen bryter mot lagen”, skriver Post- och telestyrelsen i en underrättelse.

Viasat och Canal Digital har möjlighet att yttra sig om underrättelsen fram till den 27 september.

LÄS MER: Viasat: ”Vi följer gällande bestämmelser”

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.