Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emil Söderlund var en av passagerarna på det grundstötta fartyget. Men han har inte varit orolig. Foto: Västra Finlands sjöbevakningssektion/Emil SöderlundVisa alla (3)
Visa alla (3)

Viking Lines fartyg Grace har gått på grund

Uppdaterad
Publicerad

Viking Lines fartyg M/S Viking Grace har gått på grund utanför Mariehamn.

Under lördagen har det varit blåsigt i området och en evakuering kommer att ske på söndagen.

– Imorgon informerar vi passagerarna med vilka fartyg de tas till Finland och Sverige, uppger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Strax efter lunchtid på lördagen gick Viking Lines fartyg M/S Viking Grace på grund utanför Mariehamn, nära kajen. Det är oklart vad händelsen beror på men i området har det varit blåsigt under dagen. Fartyget var på väg från Stockholm till Mariehamn. Ombord på fartyget finns närmare 430 personer.

Enligt Eleonora Hansi är det ingen fara för personerna ombord.

– Vi har 331 resenärer ombord och 98 i besättningen. Det är inte någon fara för någon, säger Eleonora Hansi, pressekreterare på Viking Line till SVT.

– Det är väldigt lugnt och odramatiskt får jag rapporter om. Nu jobbar vi på att ta hand om resenärerna och lösa den här situationen så bra som möjligt och så fort som möjligt, säger Eleonora Hansi.

Inga personer har skadats

Enligt den information som Viking Line fått in finns det inga uppgifter om läckage på fartyget. Inga personer ombord har skadats.

Lars Blohm, räddningsledare på Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral, säger att Viking Graces besättning har uppgett att den inte behöver hjälp, och att de därför avvaktar.

– Den finska sjöräddningen har inte begärt någon hjälp, säger Lars Blohm till SVT.

Källa: Marine Traffic. Foto: Marine Traffic

Bilder på M/S Viking Grace visar att det är hårt väder. Och Ålandstidningen uppger att man ställt in flera färjeturer på grund av just vädret. 

Hårda vindar vid fartyget

Ögonvittnet, Michele Ferrari, bekräftar, i SVT:s direktsändning, att vinden är hård vid fartyget.

–  Det här är ingenting man brukar uppleva vanligtvis. Regnet gör nästan ont mot ansiktet och man kunde luta sig bakåt mot vinden. Så det är inte konstigt att det hände faktiskt.

Det har samlats många nyfikna åskådare vid fartyget. Viking Line-fartyget ligger nämligen precis intill land.

– Om någon öppnar dörren skulle man bara kunna hoppa ombord. 

Evakuering på söndag

Passagerarna kommer att få stanna kvar ombord över natten. Efter klockan 17 på lördagen kom beskedet att evakuering av fartyget kommer att ske på söndagen.

– Läget är stabilt för fartyget. Imorgon informerar vi passagerarna med vilka fartyg de tas till Finland och Sverige, uppger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström i ett pressmeddelade, rapporterar Ålands Radio.

Viking Lines färja Amorella gick på grund utanför Järsö i Ålands skärgård tidigare i höst. Då fick nära 300 personer evakueras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer