• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sticker Sverige ut – och detta är frågan som är viktigast för dansken. Foto: SVT/Storyblocks

Viktigaste frågorna inför EU-valet 2024 – här sticker Sverige ut

Uppdaterad
Publicerad

Vilka frågor bör dominera inför EU-valet 2024?

”Kampen mot fattigdom och socialt utanförskap” om man frågar européer från samtliga medlemsländer – men för svenskarna toppar klimatfrågan listan.

I Europaparlamentets Eurobarometer, en opinionsundersökning som tar tempen på väljarnas inställning till det kommande EU-valet, fick deltagarna ranka vilka frågor som de anser vara viktigast inför valkampanjen.

De svarande har fått uppge vilken fråga de anser vara viktigast, och de har även kunnat lägga till ytterligare tre viktiga frågor.

EU-val 2024

Så prioriterar svenskarna

Och svenskarnas svar sticker ut på flera punkter. 58 procent av svenskarna i undersökningen tyckte att ”åtgärder mot klimatförändringarna” borde vara en av de frågor som prioriteras mest i valkampanjen, men sett till svarande i hela EU uppgav endast 27 procent klimatåtgärder som viktigast.

Vad betyder den skillnaden i hur viktig frågan uppfattas för svenska väljare som vill se att klimatfrågan prioriteras inom EU?

– Om många länder då tycker att den inte är så viktig så kan det uppfattas som ett mindre intresse för klimatpolitik, säger Göran von Sydow, direktör och chef för Sieps.

Se frågorna som rankas som viktigast av svenskarna – men där resten av EU har ett mer ljummet intresse.

Klimatet är en stor fråga inom EU och mycket står på spel politiskt inför valet i sommar. Se mer om utmaningarna och var partierna står i serien Klimathoppet på SVT Play.

Om EUROBAROMETER

Undersökningen har gjorts på uppdrag av Europaparlamentet.

Den påbörjades 7 februari 2024, och pågick till 3 mars i Europa, samt till 27 februari i Sverige.

Datan har samlats in genom personliga möten.

1036 personer deltog i Sverige, och 26 411 de 27 EU-länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet