Personer över 70 år rekommenderas att undvika nära kontakter för att minska risken för att smittas av coronaviruset. Bilden visar personal på ett demensboende. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Viktigt att hjälpa isolerade äldre

Uppdaterad
Publicerad

Personer över 70 år uppmanas undvika nära kontakter för att skydda sig mot coronaviruset.
Nu behöver de äldre få hjälp med nödvändiga sysslor som att handla, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.
– Det är viktigt att vi äldre håller kontakt med varandra nu, säger hon.

Begränsa kontakterna med andra människor under de närmaste veckorna, det är Folkhälsomyndighetens rekommendation till personer över 70 år.

– Vi kan ringa mer till andra äldre i bostadsområdena och höra hur de mår, och även förmedla hjälp med att handla. Som äldre ska man inte gå ut och handla själv, men man känner kanske till någon som skulle kunna hjälpa till, säger Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Samtidigt behöver man vara försiktig, då det finns bedragare som kan utnyttja situationen.

– Man måste se upp. Det är inte bara välgärningsmän som söker en, utan också de som vill tjäna pengar och komma åt egendom som äldre kan ha, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

”Mobilisera kraft”

Familj, vänner och grannar uppmanas hjälpa till med nödvändiga sysslor som att handla mat. Men även kommunerna har ett ansvar. I Stockholms stad kan äldre få hjälp av hemtjänsten med detta.

– Har man inte möjlighet att få hjälp av vänner eller anhöriga så måste vi kunna hjälpa till att handla mat, det är en prioritet, säger Carl Smitterberg, presstalesperson för Stockholms stad, till TT.

I Göteborg kan personal från mötesplatser för äldre, som nu är stängda, förflyttas till en uppsökande verksamhet för äldre.

I såväl Stockholm som i Göteborg och Malmö uppmanas dock anhöriga och frivilliga att hjälpa till i den mån de kan.

– Det är viktigt att vi alla nu mobiliserar kraft. Alla göteborgare, grannar, bekanta, avlägsna släktingar. Man kan inte lägga allt på myndigheterna, säger Carin Bringestedt, sektorchef på äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i Göteborgs stad, till TT.

”Inte utsätta andra”

25 procent av de äldre tror att det är sannolikt att de har smittats av viruset, visar en ny Sifoundersökning. Siffran för övriga åldersgrupper är dubbelt så hög.

Men även om man själv känner sig frisk så ska man tänka på att visa hänsyn gentemot andra.

– Det handlar om att känna solidaritet gentemot de som är äldre och som också har sjukdomar, och att inte utsätta andra för smittorisker genom att man själv rör sig bland andra äldre, säger Christina Tallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet