Ulf Bjereld vill se ett klargörande av statsministerns uttalande Foto: Göteborgs Universitet

”Viktigt att Reinfeldt klargör sitt uttalande”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag blev mycket förvånad. Statsministern har tidigare kritiserat Sverigedemokraterna för att skilja på svenskar och svenskar, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs Universitet.

Statsminster Fredrik Reinfeldts (M) uttalande om ”etniska svenskar mitt i livet” har väckt stor uppmärksamhet och starka reaktioner. Ulf Bjereld tror dock inte att det handlar om en medveten förändring av språkbruket utan ett misstag i en situation där Statsministern kände sig pressad.

– Det är dock ett väldigt olyckligt ordval och därför är det också viktigt att han snabbt går ut och klargör sitt uttalande för att inte medverka till att debatten smutsas ner.

Språkbruket har inte påverkats
Enligt Bjereld har de då redan etablerade riksdagspartierna varit bra på att undvika den ”danska fällan”, med en mer högerpopulistisk retorik, efter valet 2010 då Sverigedemokraterna tog plats i riksdagen.

– Hittills har inte språkbruket påverkats, det är dock ingen garanti för framtiden och därför är det viktigt med en förklaring till uttalandet, säger Ulf Bjereld.

”TT: Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006.

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storm mot Reinfeldt

Mer i ämnet