Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Frisks pojkvän Andreas Gran berättar hur långt ifrån de kommer varandra under maniska perioder. Foto: UR/SVT Jag och min ångest

Viktor Frisks pojkvän om livet med en bipolärsjuk partner: ”Känns som att man inte får bli arg”

Uppdaterad
Publicerad

Att leva med en människa som ibland är snäll och omtänksam, och ibland självisk och egocentrerad, så beskriver Andreas Gran livet med pojkvännen Viktor Frisk som har biopolär sjukdom.

– Man blir arg när det här sker, men det känns som att jag inte får bli arg, säger Andreas Gran.

Artisten Viktor Frisk lever med ADHD och bipolär sjukdom, något som påverkat hela hans liv.

– Jag har mått fruktansvärt dåligt, jag har flytt från mig själv, från mina egna problem, säger Viktor Frisk i UR:s dokumentärserie Min ångest och jag.

Mani och nedstämdhet

Bipolär sjukdom innebär tider av mani och tider av nedstämdhet. Och det är inte bara Viktor Frisk själv som påverkas av diagnoserna, även hans anhöriga.

– Att ha ett barn med den här problematiken innebär mycket oro. När Viktor har haft dippar, har man ju gått upp i taket. Man har inte kunnat sova på nätterna, det har varit utryckningar. Vi har fått åka upp till Stockholm och försökt att vara i närheten, säger Viktor Frisks mamma Anna Frisk.

Mycket ärftligt

Hur han har fått bipolär sjukdom kommer han aldrig få veta, men sjukdomen är ärftlig.

–Det är en av det mest ärftliga sjukdomarna som finns. Den utlöses ofta av traumatiska händelser. Det kan vara separationer, att man förlorar jobbet, dödsfall i familjen och så vidare. Men så är det inte alltid. Ibland kan det bara komma av sig själv, säger psykiatrikern Anders Hansen.

Se första avsnittet av Min ångest och jag på SVT Play.

Bipolär sjukdom

Under år 2022 besökte 31 177 personer i Sverige en läkare i specialistvården för bipolär sjukdom.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.