Naturvårdsverket vill se vildsvinskött i bland annat skolmaten. Foto: SVT

Naturvårdsverket föreslår vildsvin i skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Trots att antalet vildsvin i Sverige ökar kraftigt är konsumtionen av vildsvinskött begränsad och nu föreslår Naturvårdsverket att bland annat skolor och äldreboenden ska börja servera köttet.
– Vi ska komma ihåg att vildsvin och tamgris är samma art, så äter man fläsk så kan man också äta vildsvinskött, säger Marcus Öhman på Naturvårdsverket.

För varje mild vinter ökar antalet vildsvin i Sverige och antalet vildsvin beräknas nu ha passerat 300 000. På 90-talet sköts ungefär 300 vildsvin jämfört med idag så cirka 120 000 vildsvin skjuts varje år. Men konsumtionen är begränsad och Naturvårdverket vill se flera förändringar, som lättare regler för försäljning och servering av köttet hos offentliga aktörer.

– Vildsvinskött handlar om attityder, beteenden och intresset hos allmänheten men i det offentliga rummet kan ju myndigheterna gå in och pusha för att det här ska säljas mer, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.