Villapriserna har stigit med i snitt 1,7 procent under den senaste tremånadersperioden – trots coronapandemin. Foto: TT

Villapriserna stiger – trots coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Stödpaket i miljardklassen, krisande företag och stigande arbetslöshet. De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin har slagit hårt och brett. Men på villamarknaden råder fortsatt lugn. Här har priserna till och med stigit under de tre senaste månaderna visar Valueguards senaste prisindex.

Under maj månad steg priserna på villor i Sverige med 3 procent. Ökningen syns tydligast i storstadsområdena och allra främst i Malmö där snitthöjningen ligger på 3,5 procent.

– Det faktum att Malmö går bättre nu beror troligen på att de laggat efter övriga storstadsområden de senaste fem, tio åren, säger Stefan Thunberg, produktionschef på Valueguard.

Villapriserna har även stigit om man tittar på de tre senaste månaderna tillsammans, det vill säga mars, april och maj. Den som hoppats på att kunna fynda billiga hus i spår av coronakrisen har alltså gått bet, åtminstone hittills.

Villa bättre för hemester

Orsakerna till prisökningarna kan vara flera. En förklaring tros vara de reserestriktioner som påverkar eventuella utlandsresor. När fler tvingas tillbringa semestern hemma blir villor med trädgård en mer attraktiv boendeform jämfört med exempelvis en lägenhet i stan.

– Man har sett en effekt på fritidshusmarknaden och villamarknaden får också en släng av det. Våra mäklare pratar exempelvis om att villor med pool blir extra attraktiva, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Inlåsningseffekter

En annan orsak kan vara det tak på reavinstuppskov som träder i kraft den första juli. Det nya taket uppgår till tre miljoner och kan framför allt påverka äldre personer med villor i centrala Stockholm, där vinsten vid en försäljning överstiger den summan, menar Johan Nordenfelt.

– Många av de äldre som bott i sin villa under flera år väntar med att sälja så länge de kan. Uppskovsreglerna ger inlåsningseffekter. De barnfamiljer som vill till en villa får färre alternativ att välja på och då ökar priserna, säger han.

Bostadsrätter billigare

Priserna på bostadsrätter har till skillnad från villorna sjunkit under coronakrisen. Om man ser till perioden mars-maj har priserna gått ned med i snitt 3,4 procent. Här syns dock en tydlig uppgång den senaste månaden.

En tydlig ökning av priserna på säväl bostadsrätter som villor under maj månad. Foto: Valueguard

– En stark orsak till det är den kraftiga återhämtningen på börsen som vi har sett i maj. Vi ser fortsatt positivt på marknaden och räknar med en stark prisutveckling i sommar med fler affärer än normalt, eftersom många stannar hemma i Sverige under semestern, säger Sven-Erik Kristensen, vd på mäklarfirman Bjurfors Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer