Vilseledande skuggspel på lottosajter

Uppdaterad
Publicerad

Spelbolag med licens i Gibraltar, Curacao och Malta använder sig av statliga Svenska Spels dragningar för att locka spelare: ett så kallat skuggspel vid sidan om de officiella dragningarna. Lottosajterna marknadsför sig med liknande logotyper och design, vilket gör att spelarna tror att sajterna har ett samarbete statliga Svenska Spel. Men lottosajterna har inget samarbete med etablerade spelbolag. Istället är det utländska bolag som anordnar ett spel vid sidan om de officiella dragningarna.

Svenska Spel är mycket kritiska till lottosajternas verksamhet. Varje dag får de mejl från kunder som tror att de spelat på Svenska spels sajter.

– Vi vill inte förknippas med spelbolag som utnyttjar oss på det här sättet. När de dessutom marknadsför sig på ett sätt som vi inte får göra kan det här svärta ner vårt varumärken, säger Lena Lassenius, chefsjurist på Svenska Spel.

Använder Svenska Spels nummerrader

Varje år spelar svenskarna för drygt 21 miljarder kronor. SVT Nyheter har tittat på tiotal utlandsbaserade sajter som använder sig av skuggspel, bland annat Lottoland.se och svenskalotto.com. Affärsidén för lottosajterna är att marknadsföra sig i Sverige och locka svenska kunder. Men istället för att bekosta egna kontrollerade dragningar, använder lottobolagen samma nummerrader som Svenska Spel och amerikanska Powerball får fram i sina dragningar. På så sätt slipper lottobolagen administrativa kostnader och kunderna får samma spelupplevelse som de som spelar på originalspelen.

– Grafiken kan vara väldigt lik de här officiella sidorna med snarlika namn och logotyper och det kan upplevas som väldigt vilseledande för kunderna. Man tror att man ska vara med i den officiella dragningen men i själva verket är det ett skuggspel, säger Marcus Aronsson på Lotteriinspektionen.

900 klagomål

Vid eventuell vinst använder sig lottobolagen av en försäkringsmodell, där försäkringsbolag delar ut pengar. SVT Nyheter har försökt ta reda på vilka försäkringsbolag Lottoland.com använder sig av, men Lottolands VD Nigel Birrell vill inte nämna några bolag vid namn.

Konsumentverket har hittills i år fått in nästan 900 klagomål på lotto- och casinosajter, de flesta baserade utomlands. Lotteriinspektionen står handfallna då skuggspelet inte är förbjudet enligt svensk lotterilag. Istället är de tvungna att hänvisa vilseledda eller lurade kunder till motsvarande myndighet i det land där bolagen är registrerade.

Uppmanar till försiktighet

Lotteriinspektionen uppmanar nu alla spelare att vara försiktiga och att noggrant läsa det finstilta i användarvillkoren, för att ta reda på vilket regelverk som gäller och vilka bolag som står bakom sajterna.

Svenska Spel svarar på kundmejl som strömmar in och har även försökt kontakta lottosajterna.

– Vi har skrivit till en del av sajterna och påtalat att de använder våra varumärken och våra spel, som kan vilseleda kunderna att tro att de deltar i Svenska Spels lotterier. Ofta svarar de inte. I några fall har de justerat loggor och ibland har de lagt in en text någonstans på sajten, att det inte finns någon koppling till oss, men vi menar ju att det inte är tillräckligt tydligt, säger Lena Lassenius.

”Vi ber om ursäkt”

Lottoland är licensierade av UK Gambling Commission på Gibraltar. Bolagets VD Nigel Birrell medger i en telefonintervju att de använder sig av 29 etablerade spelbolags dragningar. De har hittat en affärsmodell som gör att de växer så de knakar och förra året hade de intäkter på över 1,2 miljarder kr. Han säger också att runt 80 procent av intäkterna gått tillbaka till spelarna, en uppgift som är svår att kontrollera.

– Vi ber om ursäkt om spelarna känner sig vilseledda. Men vi ser det som att vi erbjuder mycket bättre produkter till de svenska spelarna. Svenska Spel kan till exempel inte erbjuda Powerball, säger Nigel Birrell på Lottoland.se.

Är det inte bra att det finns andra bolag som kan konkurrera?

– Vi har ingenting emot konkurrensen i sig. Men då får de konkurrera med egna produkter. Här drar de nytta av våra produkter. Och de gör det på ett sätt som vilseleder konsumenterna, säger Lena Lassenius, Svenska Spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.