Foto: TT

Vindkraft driver fram rekordlåga elpriser

Uppdaterad
Publicerad

På bara några år har det skett en revolution på elmarknaden i Sverige. Priserna har mer än halverats och det beror framför allt på den kraftiga utbyggnaden av vindkraft. Och de låga priserna har kommit för att stanna.

På gränsen mellan Västernorrland och Jämtland pågår nu ett av Sveriges största byggprojekt. Här uppför Norges motsvarighet till Vattenfall – Statkraft – Sveriges största vindkraftspark. 

De 500 personer som arbetar på platsen ska installera 186 vindkraftsturbiner. Projektet är kostnadsberäknat till 8,5 miljarder kronor. Och det är stora mängder el som ska produceras.

– Totalt handlar det om 1,7 terawattimmar när det är färdigbyggt, säger Jakob Norström som är vd för Statkraft SCA Vind som äger vindkraftsparken.

Enligt honom är det knappt hälften av vad den minsta kärnkraftsreaktorn i Oskarshamn producerar.

Halverade elpriser

Runt om i Sverige färdigställs nu en rad vindkraftsparker. Det innebär att mycket stora mängder el tillförs elmarknaden. Och det har inneburit en revolution. För jämfört med år 2010 har priserna mer än halverats.

Då räknade experterna med att de rekordhöga elpriserna skulle fortsätta. Men så blev det alltså inte.

– Det är en mängd olika händelser som har samverkat, säger energimarknadsexperten Niclas Damsgaard som arbetar på teknikkonsultföretaget Sweco. Och det har inträffat samtidigt. Så den samlade effekten har blivit väldigt stor.

Svenskar bättre på att energispara

Vad det handlar om är att svenskarna har blivit duktigare på att energispara. Industrin efterfrågar inte heller lika mycket el på grund av sämre konjunkturer men den största överraskningen är att vindkraftselen ökar så kraftigt. Anledningen är att vindkraftsverken blivit mycket mer effektiva. Och det pressar priserna.

– Vi är medvetna om det och vi har ett elöverskott i dag på tio terrawattimmar i Sverige i dag. Så vi är fullt medvetna om det, säger Jakob Norström som är vd för Statkraft SCA Vind som äger vindkraftsparken

”Goda nyheter för elkonsumenter”

På frågan om varför bolaget då fortsätter att bygga ut svarar han:

– Vi har en strategi att öka vår förnyelsebara produktion och det finns tillfällen som är bra och vi ser fortfarande långsiktigt på det här. Så det är en bra investering.

Det här är goda nyheter för alla Sveriges elkonsumenter som kan se fram mot många år av billig el i framtiden.

– Det kan vi nog räkna med i alla fall under en femårsperiod och säkert lite bortanför det också, säger energimarknadsexperten Niclas Damsgaard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.