Håkan Wasén, flygexpert, tror att resebolaget Ving, oavsett om moderbolaget Thomas Cook går i konkurs eller inte, kommer att finnas kvar. Foto: TT

Experten: Ving kan överleva – men först ska alla hem

Uppdaterad
Publicerad

Resejätten Thomas Cook har gått i konkurs. Dotterbolaget svenska Vings resenärer drabbas. Flygexpert Håkan Wasén säger att Ving kan överleva, men innan det går att få något besked så måste Vings kunder komma hem.

– Just nu är det en väldig röra, säger han.

Under måndagsmorgonen kom beskedet att den brittiska researrangören Thomas Cook går i konkurs, något som drabbar 600 000 personer globalt enligt the Guardian. Thomas Cook äger också flera resebolag i norden, bland andra svenska Ving vars kunder drabbas av konkursen.

Därför går Thomas Cook i konkurs

Håkan Wasén är flygexpert och journalist och följer händelseutvecklingen.  

– Thomas Cooks konkurs anses bero på flera saker. En varm sommar förra sommaren vilket gjorde att folk inte reste i samma utsträckning. Oro inför brexit. Stigande bränslepriser och hård konkurrens från lågprisbolag.

Vad händer nu?

– Det som händer är att konkursförvaltaren sätter sig ner och ser vilka delar som kan drivas vidare. Flygbolaget är en del och Ving är en del, säger han och fortsätter:

-  Ving är ett eget, välskött bolag. Kanske kan Ving leva vidare om de får en annan flygtransportör.

Måste få hem alla resenärer

Håkan Wasén säger att problemet nu är att man måste få hem alla resenärer samtidigt som man ska ta beslut om vad som händer med bolaget, vilket är svårt. Han säger att det funnits indikationer på att något sådant här möjligen skulle kunna hända sedan i augusti.

– Ving har nog varit sena att tala om konsekvenserna av det här. Nu blir det flaskhalsar, hotell som inte vill ha kvar gästerna om de inte fått betalt, vilket gör att folk måste skickas hem. Det är en väldig röra.

Han beskriver situationen som att någon har ryckt i nödbromsen och nu vet ingen vad som händer.

– Det kommer nog ta ett par veckor innan man är klar över vad som ska göras. De flesta resor är två veckor och först när alla resenärer är hemma kan man se vidden av det hela, säger Håkan Wasén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.