Foto: TT

Det kan hända med Ving om ägarna går i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Vings ägare, Thomas Cook, har gått i konkurs. Men svenska resenärer borde inte vara allt för oroliga enligt flygexperten Håkan Wasén. En konkurs behöver inte betyda att det är över för svenska Ving.

Beskedet inför konkursbeskedet var detsamma från Konsumentverket, Ving – och från flygexperten Håkan Wasén: man behöver som svensk resenär inte vara allt för orolig om flygbolaget Thomas Cook skulle gå i konkurs. Detta eftersom många resenärer har resegarantier och är skyddade av paketreselagstiftning.

Men vad betyder det egentligen att det 178 år gamla resebolaget har ekonomiska problem?

– Det säger en del om hur det ser ut i världen just nu. Många får erbjudanden om paketresor men går sedan hem och bokar resorna själva, säger Håkan Wasén, som arbetat som journalist och bevakat flygbranschen sedan 80-talet.

Och då kan det bli problem med skyddet från paketreselagstiftningen.

”Så etablerat”

– Men det är också andra saker som spelar roll. Det är hård konkurrens från lågprisflygbolag. Och bränslet är dyrare nu än var det var för några år sedan. Branschen förändras för resebolagen, säger Håkan Wasén.

Men vad händer med resebolaget Ving om moderbolaget hamnar i konkurs?

– Ving är så etablerat. De lär finnas kvar i någon form. Bolaget kan säljas vidare. Men då gäller det att hitta en köpare. Och det kan få konsekvenser så som dyrare resor, säger Håkan Wasén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.