Fredrik Henriksson, presschef på Ving vars ägare, Thomas Cook, riskerar att gå i konkurs. Foto: Ving/Johan Nilsson/TT

Oroliga resenärer när Vings ägare kan gå i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Resebolaget Thomas Cook, som äger det svenska resebolaget Ving, har bråda dagar för att få in nytt kapital i företaget. Annars kan en konkurs vänta redan på måndag. Men hur svenska resenärer som reser med Ving rent konkret påverkas, om konkursen blir ett faktum, är ännu oklart.

Flera svenskar har under veckan hört av sig till resebolaget Ving efter att det står klart att bolagets ägare, Thomas Cook, riskerar att gå i konkurs.

– Thomas Cook är inne i en rekapitaliseringsperiod nu och väldigt sent fick de reda på att de behövde få in ytterligare 200 miljoner pund i kapital som säkerhet. Det här är ju en komplicerad process som vi nu har full fokus på, säger säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef för Vinggruppen.

Enligt Sky News kan 165 000 brittiska resenärer påverkas om resebolaget Thomas Cook går i konkurs. Men om svenska resenärer påverkas är oklart.

Vill inte spekulera

– Jag kan förstå att människor blir oroliga av det här, men man ska komma ihåg att man är skyddad av paketreselagen och resegarantin. Ving i Sverige har ju varit lönsamt länge, säger Fredrik Henriksson.

Presschefen vill inte spekulera i vilka konsekvenser det skulle bli för Ving om Thomas Cook går i konkurs. Och går därför heller inte in på några eventuella åtgärder man vidtar ifall konkursen blir ett faktum.

– Vi har haft flera oroliga resenärer som hört av sig via sociala medier och är oroliga och vi jobbar aktivt med att svara dessa resenärer. Annars har vi fullt fokus på att situationen inom Thomas Cook ska lösa sig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.