165 000 kan drabbas om resejätten Thomas Cook går i konkurs Foto: Johan Nilsson/TT, Tolga Akmen, Afp

Resebolaget Thomas Cook nära konkurs – krismöte under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Det anrika resebolaget Thomas Cook, som äger svenska Ving, är i ekonomisk kris. Om inte företaget snabbt lyckas få fram motsvarande 2,1 miljarder svenska kronor riskerar det 178-åriga företaget att gå i konkurs. Enligt Sky News kommer Thomas Cook att kalla aktieägare och fordringsägare till ett krismöte under söndagsmorgonen.

Om företaget misslyckas kan konkursen vara ett faktum redan på måndag, något som skulle kunna påverka 165 000 brittiska resenärer som befinner sig utomlands.

I förebyggande syfte har den brittiska luftfartsmyndigheten Civil Aviation Authority (CAA) startat ett projekt de kallar för ”Matterhorn”, som vid en eventuell konkurs ska hjälpa strandade resenärer att återvända till Storbritannien. Vilket kan bli den största brittiska operationen i sitt slag under fredstid, enligt Sky News.

Enligt Sky News inleddes ett krismöte klockan 10 på söndagsförmiddagen mellan storägare och fordringsägare i ett sista försök att få till en uppgörelse som räddar resejätten från konkurs.

”Ett absolut blodbad”

Om Thomas Cook tvingas gå i konkurs skulle det kunna få stora konsekvenser för resebranschen, då företaget bland annat samarbetar med omkring 3 000 hotellägare världen över.

– Det skulle bli ett absolut blodbad, säger en person med insyn i omstruktureringssamtalen till Financial Times.

Thomas Cook redovisade i somras en förlust på omkring 18 miljarder kronor, enligt The Independent. Något som företaget förklarade med att britterna väntat med sina semestrar på grund av varmt väder och brexit-oro.

Ingen oro på Ving

Thomas Cook har 22 000 anställda världen över och äger bland annat svenska resebolaget Ving. Men Ving ser ingen anledning till oro trots att svenska resenärer hör av sig och är oroliga.

– Vårt fokus är att få det här i hamn och inget annat. För gäster som har bokningar eller som planerar att boka gäller samma som alltid. Det vill säga att man är skyddad av resegarantin, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef för Vinggruppen till TT. Henriksson är även kommunikationschef för Thomas Cook i norra Europa.

Han vill inte spekulera i vad som händer om Thomas Cook går i konkurs.

– Vi är ju en del av koncernen. Men det är inget vi vill spekulera i nu och vi fokuserar på att det här ska gå i hamn.

Oro på hotell

BBC News rapporterar om att ett hotell i Tunisien som hindrade resenärer från att lämna hotellet ifall de inte betalade en extra avgift i egenskap av Thomas Cook-resenärer. Anledningen ska vara att Thomas Cook ska vara skyldigt hotellet pengar.

Stephen Nolan, en av resenärerna det brittiska public servicebolaget pratat med på hotellet beskriver situationen som att det känns som att de sitter som gisslan på hotellet.

Utrikesminister: ”Inga britter ska strandas”

Till BBC säger den brittiska utrikesministern att Storbritannien ska se till att inga brittiska resenärer blir strandade om Thomas Cook skulle gå i konkurs. Samtidigt passade han på att säga till tv-kanalen att man inte bör förvänta sig att den brittiska staten ska gå in och rädda företaget om de inte lyckas lösa sina finansiella problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.