När väljarna gick till val i Stockholms län på söndagen gick det dåligt för de stora partierna M och S. Foto: TT

Vinnare och förlorare i kommunvalen i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

I nästan alla kommuner är de stora förlorarna Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet. Vinnarna är Vänstern, Centern och Sverigedemokraterna i det preliminära valresultatet.

De röstresultat som kommit är preliminära, länsstyrelserna ska räkna om alla röster innan de slutliga resultaten kommer på fredag. Men siffrorna hittills visar att Miljöpartiet i flera kommuner har tappat mer än hälften av sitt väljarstöd jämför med förra valet, bland annat i Botkyrka där Uppdrag gransknings avslöjande om att partiets förre gruppledare i kommunen ska ha varit inblandad i en röstskandal skakade om partiet.

Även i Stockholms kommun förlorade MP stort och blev av med nio av 16 mandat i kommunfullmäktige.

Val 2018 – #dinröst

S och M har fallit

I Sigtuna faller Socialdemokraterna med mer än tio procentenheter efter misstankar om vänskapskorruption medan Moderaterna istället ökade med 3,6 procentenheter. I Sundbyberg faller S med drygt sex procentenehter.

I både Ekerö och Danderyd som är starka moderatfästen har partiet tappat drygt tio procentenheter jämfört med förra valet

SD tredje störst i flera kommuner

Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i hela länet och som på riksnivå har de blivit tredje största parti även i flera av länets kommuner. I Haninge har SD ökat med 7,5 procentenheter jämfört med förra valet och har sammanlagt 17,4 procent av kommuninvånarnas röster. Även i Upplands-Bro, Norrtälje, Huddinge, Järfälla, Nynäshamn, Sigtuna, Södertälje, Tyresö, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna och Värmdö är Sverigedemokraterna tredje största parti i kommunfullmäktige.

Lokala partier

I Nykvarn fortsätter lokala Nykvarnspartiet att vara överlägset störst och har dessutom ökat till 31 procent. Botkyrkas lokala Tullingepartiet fördubblade sina platser i kommunfullmäktige och har nu tio mandat.

För resultat i samtliga kommuner, se SVT:s valverktyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet