Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är löntagare en av förlorarna i budgeten.

Vinnare och förlorare på nya budgeten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Goda nyheter för bilister och arbetslösa. Inte lika goda nyheter för löntagare och ISK-sparare. Men viktigare än budgeten i sig är att inflationen sjunker och att vi därmed slipper höga räntor.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Bland vinnarna på budgeten finns Sveriges bilister nu när regeringen sänker skatten på drivmedel med totalt 6,7 miljarder kronor. Men i praktiken kommer det kanske inte vara speciellt påtagligt – 14 respektive 41 öre billigare blir det för den som tankar bensin eller diesel.

Men viktigast för privatekonomin för många hushåll blir trots allt elprisstödet, som inte finns med i budgeten utan gick på sidan av. Det nya stödet, på 55 miljarder kronor, kommer att kunna användas av ungefär fem miljoner elkunder.

Än viktigare är att inflationen sjunker – och att vi därmed slipper höga räntor. För om inflationen fortsätter stiga och budgeten bidrar till det så kommer Riksbanken tvingas höja räntan ännu mer. Då blir det inte mer pengar i plånboken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.