Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför väljer regeringen att behålla plastpåseskatten? Se politikreporterns förklaring i videon. Foto: TT/Pexels

Beskedet: Starkt kritiserade plastpåseskatten blir kvar

Publicerad

Trots de hårda tongångarna mot den så kallade plastpåseskatten, som innebär att en plastkasse ofta kostar runt sex kronor i butik, väljer högerpartierna att behålla den. Det framgår i den budget som finansminister Elisabeth Svantesson presenterade i dag.

Plastpåseskatten infördes 2020 som en del i det så kallade januariavtalet, som slöts mellan MP, S, L och C. Sedan införandet har skatten mötts av stark kritik och bara ett år efter att den infördes backade Liberalerna, som själva varit pådrivande för skatten, och tog bort den i sin egen budgetmotion.

– Nu ser vi effekten av skatten. Den är negativ. Den fyller inte sin funktion, sa Jakob Olofsgård (L), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, till Altinget då.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har hela tiden varit extremt kritiska mot skatten och kallat den för ”ineffektiv och dyr symbolpolitik” som aldrig borde ha införts. De har också sagt att den inte heller inbringar de pengar till statskassan som dåvarande regeringen påstått i sin budget. Även Kristdemokraterna har sagt att skatten ska avskaffas.

Foto: Faksimil

Men nu, när dessa partier presenterade sin budget, finns skatten alltså ändå kvar.

– Ja. Den är kvar, bekräftar finansministerns presskontakt Hanna Strömberg för SVT.

Se SVT:s politikreporter förklara varför man väljer att behålla den kritiserade plastpåseskatten i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.