Upfields produkt Lätta original har utsetts till Årets matbluff 2018 – ett antipris som årligen ges ut av konsumentföreningen Äkta Vara. Foto: SVT

Här är produkten som är Årets matbluff 2018

Uppdaterad
Publicerad

Upfields produkt Lätta original har utsetts till Årets matbluff 2018 – ett antipris som årligen ges ut av konsumentföreningen Äkta vara.

Under hela 2018 kunde allmänheten nominera livsmedelsprodukter som på något sätt är vilseledande. Hela 120 nomineringar från allmänheten kom in till Äkta vara som står bakom utmärkelsen.

På onsdagen utsågs Upfields produkt, Lätta original, till Årets matbluff 2018.

– Lätta är ett margarin, vars största ingrediens, förutom vatten är palmolja. Tillverkaren vet att palmolja är kritiserat och att konsumenterna inte vill köpa produkter med det i. Därför gör man det man kan för att vilseleda konsumenterna, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

”Naturligtvis besvikna”

Upfield skriver till TT att man valde att fokusera på rapsoljan på förpackningen eftersom ”Lätta innehåller nästan lika mycket rapsolja som palmolja” – 18 procent respektive 21 procent.

”Vi är naturligtvis besvikna över utmärkelsen och tar den på stort allvar även om vi är lite förvånade”, skriver Martina Flemström på Upfield, och lägger till att man i nuläget inte har några planer på att ändra förpackningen.

Effekt på marknaden

Priset har delats ut sedan 2015 och enligt Bernhardson ger utnämningen av produkterna effekt.

– Om vi tittar på facit. Av totalt 15 finalister under de senaste åren, har 11 försvunnit från marknaden eller tagit bort det som är bluff. Det är bara fyra produkter kvar på marknaden som är helt oförändrade. På något sätt har det helt klart effekt, säger han och fortsätter:

– Och det är precis det vi vill åstadkomma. Syftet med den här utmärkelsen är att konsumenten ska få sin röst hörd, och få en möjlighet att tala om när livsmedelsproducenter går för långt.

Syna bluffen

Men det finns ett ganska enkelt sätt att avslöja matbluffarna, menar Björn Bernhardsson.

– Alla de här bluffarna som är med i år går att avslöja på förpackningen. Det är bara att läsa innehållsförteckningen på baksidan av förpackningen, säger Bernhardsson.

Så röstades Årets matbluff fram

Under 2018 fick svenska folket skicka in sina nomineringar till konsumentföreningen Äkta vara. Av totalt 120 nomineringar, valde juryn ut fem produkter som svenska folket sedan fick rösta på.

30 680 personer röstade, och av dessa föll 17 606 på årets vinnare, Lätta original.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.