Hälften på tallriken bör vara grönsaker, frukt och rotsaker, enligt forskarna. En stor del av kalorierna, cirka en tredjedel, bör komma från olika sädesslag. Bara en åttondel ska vara animaliska proteiner. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT & Fredrik Sandberg/TT

Så ska världen äta för att rädda planeten och hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelt så mycket grönsaker och bönor, hälften så mycket kött och socker. Det är receptet för en diet som är både nyttig och miljömässigt hållbar. En sådan omsvängning är nödvändig när jordens befolkning når tio miljarder år 2050. Den slutsatsen drar en internationell forskargrupp ledd från Sverige.

Livsmedelsproduktionen bidrar stort till utarmningen av planeten, och en total omsvängning måste ske när det gäller vad vi äter och hur maten produceras. Det konstaterar 37 forskare i en artikel i vetenskapstidsskriften Lancet, där de för första gången har satt samman en diet som är både nyttig och hållbar för planeten.

– Fortsätter vi att äta som vi gör nu kommer vi inte att kunna producera tillräckliga mängder som räcker åt alla. Det finns en gräns för planeten.

Klimatkrisen

Det handlar om att äta mycket mer från växtriket och mindre från djurriket.

– Rött kött är tyvärr den stora klimat- och hälsoboven tillsammans med en viss del mejeriprodukter. Alla måste inte bli vegetarianer, men det är viktigt att dra ned drastiskt på det dagliga intaget av kött, säger Beatrice Crona, miljöforskare vid Stockholms universitet och Kungliga vetenskapsakademin.

Bästa proteinkällan – bönor

Hälften av maten på tallriken bör vara grönsaker, frukt och rotsaker. En stor del av kalorierna, cirka en tredjedel, bör komma från olika sädesslag som vete, ris, durra med mera.

Den huvudsakliga proteinkällan, cirka en fjärdedel av kalorierna, ska vara bönor, linser och nötter, medan animaliska proteiner minskas kraftigt – till cirka en åttondel av kalorierna. Vid sidan av kyckling, ägg och fisk innebär det max 14 gram rött kött per dag (nöt, fläsk. lamm).

Hälften av volymen på tallriken ska vara grönsaker. Den högra halvan visar var kalorierna bör komma ifrån. En tredjedel från sädesslag. En fjärdedel från bönor och linser. Bara en åttondel ska vara animaliskt protein, varav bara hälften kött, fisk och ägg. Foto: SVT

Räddar miljontals liv

Inte bara miljön och klimatet vinner på en bättre diet. Det finns även stora vinster för hälsan genom att undvika välfärdssjukdomar, och enligt Crona är det därför fundamentalt att vi börjar äta annorlunda.

Forskarna beräknar att med en global befolkning på tio miljarder 2050 så kan cirka elva miljoner dödsfall om året undvikas. Det kan låta lite men är mellan en fjärdedel och en femtedel av alla människor som dör varje år.

– Dödsfall är ju ett hårddraget mått på hälsovinster, men många sjukdomar i rikare delar av världen handlar om välfärdssjukdomar som diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar och övervikt. Där finns det mycket hälsovinster att hämta in.

Fem åtgärder för att förändra den globala dieten – enligt forskarna

  • Mer internationellt samarbete för att göra nyttig och grön mat billig och tillgänglig.  
  • Ställa om jordbruk från hög produktion till nyttig produktion.  
  • Ett intensivare men samtidigt hållbart jordbruk.  
  • Skydda skog och hav från exploatering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet