Stefan Löfven gick till angrepp mot SD-ledaren under Sveriges Radios partiledardebatt. – Det riktiga kaoset i invandringspolitiken står Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson för, säger Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hetsigt när partiledare debatterar migration

Publicerad

Det hettar till i Sveriges Radios partiledardebatt när migrationen diskuteras.

– Du får lägga av med lögnretoriken, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till statsminister Stefan Löfven (S).

Statsministern hade då nyss anklagat SD-ledaren för att rycka bort pengar från kommunerna, så att de inte har tillräckligt med resurser för att se till att nyanlända kommer i arbete, bland annat.

– Det riktiga kaoset i invandringspolitiken står Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson för, säger Stefan Löfven.

Val 2018 – #dinröst

Ensamkommande

En av migrationsfrågorna handlar om de runt 9 000 ensamkommande som ska få en ny chans att stanna i Sverige om de studerar på gymnasiet, något som regeringen fick igenom riksdagen med stöd av Centerpartiet. Jimmie Åkesson anser att det är principiellt fel att personer som fått avslag på sin asylansökan ändå ska få stanna, dessutom tycker han att kostnaden är för hög.

– Jag tycker att det är rimligt att de som pluggar och de som jobbar här ska få stanna här, säger Centerledaren Annie Lööf.

Hon attackerar SD:s besked häromdagen att de inte vill att Sverige ska ta emot kvotflyktingar just nu och att de motsätter sig det mesta på migrations- och integrationsområdet.

– Jag tycker nästan att du diskvalificerar dig att vara med i den här debatten – du säger ju nej till allt, säger Annie Lööf.

Utsträckt hand

Moderatledaren Ulf Kristersson sträcker återigen ut sin hand till statsministern för en uppgörelse i migrationspolitiken.

– Vi låter den här frågan paralysera svensk politik, säger han och påpekar att ingen kommer att få igenom allt de vill.

– Låt oss ta varandra i hand, säger Kristersson.

En annan fråga som engagerar är skolan. Var sjätte elev går ut nian utan att vara behörig att söka till gymnasiet och skillnaden mellan skolor och elever växer.

– Det är där vi har framtidens utanförskap. Det är dystert och mycket oroande, säger Liberalernas Jan Björklund om ojämlikheten i skolvärlden.

Mer stat

Han förordar förstatligande av skolan, fler lärare och tidigare betyg.

V-ledaren Jonas Sjöstedt håller med om att skolan skulle fungera bättre om staten får tillbaka huvudansvaret. Men annars är han oense med Björklund om det mesta.

– Marknadstänkandet och vinstjakten måste bort från skolan. Skolan kan inte styras som om man sålde keso eller bilar, säger Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet