Conny Norström är en av många i Sverige som är trött på de ständiga prishöjningarna på fjärrvärme. Conny är ordförande i en liten bostadsrättsförening i Södertälje och det som upprör honom mest är att kommunen tjänar så mycket pengar på fjärrvärme.
-Det känns lite fel. Man tycker ju att det ska vara till självkostnadspris, men tydligen är det inte så utan man gör stora vinster i stället, säger Conny Norström.
En granskning som Rapport har gjort visar att priset på fjärrvärme stigit kraftigt under de senaste åren och energibolagen gör varje år miljardvinster. Kommunala Skellefteå Kraft har höjt priserna allra mest, sedan år 2000 har priset stigit med nära 70 procent.
Plockade ut en miljard
Bara ur de tio bolag Rapport synat så plockade ägarna förra året ut ungefär en miljard kronor samtidigt som de omsatte 25 miljarder kronor. Södertälje kommun tog förra året ut 30 miljoner kronor ur sitt fjärrvärmebolag.
-För oss betyder det att vi är tvungna att höja avgiften för de boende varje år som höjningarna kommer, säger Conny Norström.
-Den vinst som Telge Nät gör återinvesteras och går till förskolan, skolan och äldreomsorgen i Södertälje, säger Anders Lago (S), kommunalråd i Södertälje.
-De här pengarna som Södertälje kommun drar in går ju till att täcka deras budget. I stället för att höja skatten så kan man plocka ut pengarna ur Tälje Nät, säger Conny Norström.
Stora prisskillnader
Vår granskning visar också fjärrvärmepriset varierar kraftig mellan olika kommuner. Billigast är det i Luleå, där det kostar drygt 8.000 kronor per år att värma upp en villa. Dyrast är det i Munkedal, där kostar det drygt 18.000 kronor.
Att vissa bolag kan ta ut så höga priser beror på att det i princip är monopol på fjärrvärmemarknaden, något som till exempel HSB i Södertälje fått känna av.
-Vi hade en inledande förhandling i våras med ett möte, sedan skulle vi ha ytterligare ett möte men det blev det inget av i och med att de sa att det inte kommer att bli någon prisförändring, säger Sakarias Liimatainen, fastighetschef på HSB Södertälje.
Conny Norström har tröttnat på den dyra fjärrvärmen. Nu funderar han och de andra i bostadsrättsföreningen på andra sätt att värma upp huset.
-Förr eller senare kommer det en brytpunkt där man måste börja titta på andra energiformer. Bergvärme är ju ett alternativ, säger Conny Norström.
Samir Abu Eid
Bolagen i underökningen
Skellefteå Kraft
Tekniska Verken
Fortum Värme
Telge Nät
E.ON Malmö
Jämtkraft
Göteborg Energi
Jönköping Energi
Luleå Energi
Mälarenergi