Flera kommuner förbjuder däck med dubbar, åtminstone på vissa vägar, och Vägverket uppmanar bilisterna att nöja sig med vanliga vinterdäck.
De som är emot dubbdäck menar bland annat att en minskad dubbdäcksanvändning bidrar till att få ner de inandningsbara partiklarna i luften som dubbdäck river upp och som är farliga för hälsan. Enligt till exempel SMHI visar ny forskning att det blir luftkvaliteten blir bättre med färre dubbdäck.
Argumentet mot ett förbud av dubbdäck är att risken för olyckor ökar.
Ett 20-tal kommuner i landet överväger att införa ett förbud mot dubbdäck på vissa vägar eller områden. Det visar en undersökning som SVT gjorde för en tid sedan.
En av dom större däckservicekedjorna i landet har inte fått så stor efterfrågan på dubbfriadäck i Stockholmsområdet som man hade räknat med, trots förbudet mot dubbdäck på Hornsgatan i centrala Stockholm.
I Norra Sverige kör ungefär nio av tio med dubbdäck på bilen, medan en lika stor del kör utan dubbar i södra Sverige.
Malin Näfver
Kommuner som överväger förbud mot dubbdäck
Göteborg, Haninge, Jönköping, Karlstad, Kil, Kungsbacka, Leksand, Linköping, Norrköping, Sigtuna, Stockholm, Sundsvall, Tranås, Uppvidinge, Vellinge, Ystad och Åsele.
I följande kommuner vill den politiskt ansvarige ha ett förbud, men där har kommunen ännu inte aktualiserat frågan: Knivsta, Lidingö, Nora, Trelleborg, Uddevalla och Växjö.
Av landets 290 kommuner har 234 svarat på Rapports frågor.