Foto: TT

Vinterns bilmissar som kan stå dig dyrt

Publicerad

Skrapar du bilrutorna men låter snön på taket ligga kvar? Det kan bli kostsamt. Här är trafikbestämmelserna som många inte känner till.

Snö på biltaket eller motorhuven

Det är olagligt att köra omkring med ett lager snö på biltaket som kan släppa och blåsa av.

– Andra bilister kan tappa sikten. Det är ganska allvarligt. Om man ser att det drabbar andra kan vi ingripa, säger Barbro Ottestam vid trafikpolisen i Västmanland.

Snö på biltaket räknas av många polisdistrikt som ”bristfälligt förankrad last” med hänvisning till trafikförordningen. Det finns inga exakta mått i lagtexten som säger hur många centimeter snö det får vara på taket. Det är en bedömning som polisen gör utifrån risken att snön faller av.

Möjligt straff 1.500 kronor i böter

Rättsläget är dock lite oklart. I de allra flesta fall accepterar trafikanter böterna, men 2011 gick ett fall till domstol och Varbergs tingsrätt friade i det fallet bilföraren med resonemanget att nederbörd som fallit på bilen inte kan betraktas som last. Tingsrätten konstaterade dock att större mängder snö på taket kan strida mot andra bestämmelser. Det skulle kunna falla under ”vårdslöshet i trafik”.  Men eftersom målet bara gällde brottsrubriceringen ”bristfälligt förankrad last” blev domen friande.

Igensnöad registreringsskylt

En registreringsskylt måste enligt trafikförordningen kunna avläsas. Det viktiga är att göra rent innan man sätter sig i bilen.

–Är det full snöstorm kan vi inte göra något. Man om det snöade i går och man kör med igensatt registreringsskylt kan vi stoppa bilisten, säger Barbro Ottestam.

Möjligt straff: 1.500 kronor i böter

Bristfälligt skrapade rutor

Det finns ingen lag som reglerar hur is- och snöfria rutorna måste vara men praxis är att framrutan, de främre sidorutorna och backspeglarna måste vara rena.

– Själv skulle jag aldrig drömma om att köra iväg utan att ha skrapat alla rutor, säger Barbro Ottestam.

Ofta slipper bilister med isiga rutor undan med en tillsägelse, men det finns flera fall där sikten har varit allvarligt skymd och bilister har dömts för ”vårdslöshet i trafik”.

Det här är en förseelse som trafikpolisen Barbro Ottestam säger är viktig att ingripa mot.

– Det finns ju människor som kör med en liten skrapad skottglugg. Det är direkt trafikfarligt.

Möjligt straff: Dagsböter och eventuellt indraget körkort. Storleken på dagsböterna fastställs beroende på hur allvarlig förseelsen bedöms vara och bötesbeloppet blir högre ju mer den dömde tjänar. Det kan handla om flera tusen kronor.

Igensnöade billyktor

Det är olagligt att köra med trasiga lyktor eller billjus som är osynliga på grund av snö. I många fall slipper bilisten undan med en uppmaning om att omgående åtgärda felet, men det kan ge böter.

Straffet:  Upp 1.600 kronor i böter beroende på vilken lykta det gäller.

Fortkörningsböter vid översnöad hastighetsskylt

Vad händer om en hastighetsskylt är översnöad och man fastnar i en hastighetskontroll? Här är rättsläget lite oklart. I de fall som har gått till domstol har tingsrätterna resonerat olika. I vissa fall har bilisten friats med hänvisning att ”uppsåtligt eller oaktsamt brott mot hastighetsbegränsningen” inte kan bevisas. I andra fall har bilister fällts trots att skyltarna varit översnöade. Tingsrätterna har då fört ett resonemang om att det är förarens ansvar att hålla reda på gällande hastighetsbestämmelser även utan läsbara skyltar. Alternativet är att inte köra fortare än bashastigheten 70 kilometer i timmen utanför tätbebyggt område.

Straffet:  Beroende på hur stor hastighetsöverträdelsen är upp till 4.000 kronor i böter eller i värsta fall indraget körkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.