Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska man dra ur laddaren när den är klar och är det bättre att handdiska sin frukosttallrik? Klimatcoachen Lars Ejeklint fick svara på några vanliga myter och påståenden om elförbrukning i hemmet. Foto: SVT/TT

Vinterns energikris kan vara över

Uppdaterad
Publicerad

Europas gaslager är mer välfyllda än på flera år. Det innebär attvinterns energikris kan vara över.

Desto mera osäkert är det införkommande vinter.

Under veckan som gått har gaspriserna sjunkit till den lägsta nivån på 17 månader, en nedgång med 80 procent jämfört med toppen i slutet av augusti.

Det som under hösten sågs som början på en fullständig energikris har utvecklats till något annat. Europas gasdepåer är för närvarande fyllda till 81 procent, drygt 20 procent över femårssnittet vid den här tidpunkten på året.

I en rapport som nyhetsbyrån Bloomberg nyligen publicerat bedöms lagernivån vara så pass hög att det inte bara är tillräckligt inför resterande vinter utan dessutom spås gaslagren ligga på över 50 procent vid vinterns slut.

– Man kan säga att det värsta är över. Sedan att säga att inget kan hända för den period som är kvar – då är man naiv. Januari och februari brukar vara det lurigaste månaderna, påpekar Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Gaspriset av största vikt

För svenska hushåll som slitit sitt hår över dyra elräkningar är gaspriset av stor vikt. När stora delar av Europa använder just gas för uppvärmning och elproduktion får det konsekvenser även för elpriserna i Sverige.

Flera faktorer, bland annat det milda vädret i kombination med minskad konsumtion, har nu bidragit till scenförändringen. Christian Kopfer gör bedömningen att den förhållandevis lägre prisnivån håller i sig för resterande del av 2023 för Sverige.

– Jag tror fortfarande att 2023 kommer generellt att innebära lägre priser än 2022. Detta utifrån att konsumtionen kommer vara lägre, man ska också komma ihåg att 2022 hade Frankrike enorma problem med sin kärnkraftproduktion, landet är normalt sett Europas viktigaste exportör och var till och med importör av el 2022. Sedan har Finlands nya reaktor kommit på vilket har stor betydelse för Norden.

Globalt sett syns ett liknande mönster. På den amerikanska gasmarknaden kunde man under första veckan i januari fylla på lagren – något som aldrig tidigare skett just under just den tidsperioden.

– Efterfrågan kan vara på väg att bli rekordlåg i januari om det oväntade varma vädret håller i sig, säger Emily McClain, analytiker vid Rystad Energy, i en kommentar till Financial Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.