Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Omikron kan vara mer smittsam, men också ge mildare sjukdom. Virusforskaren Ali Mirazimi svarar på tre frågor om omikron-varianten. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Virusprofessorn: Kan bli svårt att stoppa omikron-varianten

Uppdaterad
Publicerad

Många undrar om coronavirusets utveckling i Sverige och världen just nu. Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, svarade på SVT:s frågor om viruset.

SVT: Hur allvarlig är situationen?

– Viruset trivs bra i kallare och torrare väder. På det sättet är det allvarligt. Smittotalen går upp och vi börjar se en viss belastning på sjukvården, men fortfarande i låga tal. Det går inte att jämföra med hur det var innan vi hade vaccinen, säger Ali Mirazimi.

Vilka andra faktorer skulle du säga bidrar till smittspridningen nu?

– Att vi kommer närmare varandra, vilket hänger ihop med vädret. Det är mycket aktiviteter inomhus. Sen kommer julledigheter och festligheter då man umgås tätare. Det är det som leder till att vi ser en större samhällsspridning.

Vilka grupper är det som driver smittspridningen just nu?

– Vi ser allt mer smittspridning bland de yngre barnen men ser man på helheten så är det de som rör sig i samhället. Vem eller vilka som är motorn i smittspridningen är en mycket komplex fråga.

Kommer vi se en effekt av de nya åtgärderna?

– Det är svårt att säga något om det. Det är bra att vi är på tårna och agerar snabbt när vi ser att spridningen går brant uppåt. Sen kan man alltid diskutera hur många åtgärder man kan sätta in.

Vad innebär det att vi nu möjligtvis har en samhällsspridning av omikron-varianten?

– Det är väldigt viktigt att försöka dämpa samhällsspridningen tills vi lärt oss mer om den nya varianten, om den kan ta över eller om vaccinen är fullständigt värdelösa mot den. Den kunskapen saknas idag.

– Vi kommer aldrig kunna stoppa det om det är en verkligt smittsam variant. Det har vi sett med alpha- och deltavarianterna.

Jämfört med andra varianter, hur snabbt sprids omikron?

– Det är svårt att jämföra här i väst. Det är ett fåtal fall som rapporterats. Vi får avvakta och se. I Sydafrika ser vi att 70 till 80 procent av de nya fallen är omikron så det pekar mot att den är mer smittsam.

Hur bra skyddar vaccinet mot omikron?

– Det har kommit några få preliminära resultat och de visar att vaccinens skydd mot omikron är sämre än mot de andra varianterna – men inte så illa som vi i början befarade. Vaccinen fyller fortfarande en viss funktion.

– Om man tidigare varit smittad och fått vaccin eller att man fått en tredje dos så har man ett betydligt bättre skydd mot omikron. Det pekar på betydelsen av en tredje dos, framför allt för äldre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet