Fler patienter läggs in på iva: ”Väldigt oroande om det fortsätter”

Publicerad

Allt fler patienter tvingas söka vård till följd av covid-19. Tendensen är besvärande enligt intensivvårdsläkaren Karin Hildebrand.

– Det är väldigt oroande om det fortsätter upp i samma takt, säger hon i Aktuellt.

Just nu vårdas omkring 350 patienter med covid-19 på vanliga vårdavdelningar – en ökning med 64 personer sedan förra veckan. På intensivvården återfinns 56 personer – en ökning med 13 personer sedan förra veckan.

Även om antalet patienter fortfarande ligger långt ifrån toppnivåerna för snart ett år sedan har det växande trycket ändå blivit kännbar för sjukvården, förklarar Karin Hildebrand.

– Man måste komma ihåg att vi brukade gå med fulla avdelningar redan före covid. Vi har ett lågt antal iva-platser, bland de lägsta i Europa, så minsta ökning spelar roll, säger hon.

Om ökningen av patienter fortsätter på det här viset, vad ser du framför dig då?

– Det är väldigt oroande om det fortsätter upp i samma takt, det är en trött trött arbetsgrupp på sjukhusen nu.

– Det är inte främst synd om oss utan om de patienter som behöver oss om vi är trötta.

Tre kategorier patienter

Det är framförallt tre kategorier patienter som just nu återfinns på intensivvårdsavdelningarna, förklarar Hildebrand.

Det största gruppen utgörs av ovaccinerade personer i åldrarna 40-50 år.

Därutöver finns också äldre, fullvaccinerade, men grundsjuka patienter. Den tredje kategorin utgörs av personer som av olika anledningar inte fått en effekt av vaccinet, exempelvis på grund av transplantationer eller pågående cancerbehandling.

Trots delvis förbättrade behandlingsmetoder ligger dödligheten för dem som hamnar på iva fortfarande på ungefär samma nivåer som de gjort under hela pandemin, enligt Hildebrand.

– Vi är mindre rädda, tryggare i beslut och känner till sjukdomen bättre, men resultaten är inte så värst mycket bättre när man väl hamnar på iva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.