Virologen Niklas Arnberg ger svar på dina frågor om covid-19. Foto: SVT

Virologen svarade på dina frågor om coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Virologen Niklas Arnberg svarade på era frågor om covid-19. Här kan du läsa hela chatten.

Se Fråga Doktorn på SVT Play

Chatta med virologen om coronaviruset

Tack alla för alla bra frågor ni ställer. Jag måste nu ta ut min jycke på en kvällspromenad...

Hoppas att ni klarar er från covid-19. Gör vad ni kan för att följa restriktionerna. Håll i och håll ut. Jag tycker själv att det är fantastiskt hur bra det är med all forskning som gjorts under tidigare år, på helt andra saker än coronavirus. Tack vare detta (grundforskning) så får vi vacciner på rekordtid. Vi kommer (!) att kunna återgå till ett liv som är väldigt likt det liv vi är vana vid.

Kram!!

Stort tack för alla frågor ikväll! Nu avslutar vi chatten, men alla frågor och svar går att läsa här i efterhand. Ha en fin kväll!

Am • Om man inte vet hur länge man har antikroppar efter en covid infektion hur vet man då att man man har det lång tid efter vaccination.

Mycket bra fråga! Svaret är att vi ännu inte vet hur länge vi har antikroppar. Gäller både för infektion och vaccination. Vad vi vet är att de flesta som får en infektion efter att ha varit sjuk, är att man har antikroppar ca 8 månader. För dem som infekterats utan att ha blivit sjuka vet vi än så länge för lite om. Och, samma sak gäller vaccination, men vi räknar med att vaccinationerna kommer att ge skydd/immunitet som räcker i många månader.

Annette • Hej. Funderar på vaccinet. Vad ett man om hur det går ihop med andra mediciner man tar? Jag tar mediciner för hjärtat, hypothyreos och högt blodtryck. Törs man ta vaccinet utan en massa biverkningar?

Bra fråga, men jag kan inte svara (ska/får inte svara, eftersom jag "bara" är naturvetare/forskare och inte läkare). Måste be dig att konsultera din läkare.

Anna • Jag hade tagit influensavaccinet i nov 2019. I januari 2020 blev jag jättesjuk. Höggravid och jättesjuk i alla covidsymptomen som finns. Fanns det en allmän smittspridning redan då fast fhm inte kan säga det?

Många covidsymptom kan man även få av andra smittämnen. Finns t ex massor av olika virus och bakterier. Tog du sänkan? Om den var positiv så drabbades du mest troligt av en bakterie. Då skulle du kunnat få antibiotika. Om den var negativ så var det "något virus". Tyvärr så testar man inte mot så många andra virus som man borde, bl a för att det finns få virus som vi kan behandla med antivirala medel. Jag har försökt säga länge (och ofta) att detta är ett problem...

Dino • I dagens program nämdes att 6 milj människor har fått vaccin innan sommare. Vilken källa finns till denna prognos ? Motstridig info jfm info från gårdagens Agenda. Info från officiella vaccinsamordnare i region Skåne, Västra Götaland och region Stockholm

Detta (5-6 miljoner till människor kan få vaccin till sommaren) grundar sig i de avtal som EU tecknat med olika vaccintillverkare. Sverige är med och upphandlar via EU. Såg inte Agenda så kan inte säga något om vad som sades där

Anita • Hej. Undrar det här med tandläkare. Hur säkert är det att gå dit nu i dessa coronatider när man har tandvärk?

Det blir ett avvägande skulle jag säga. Beror lite på hur mycket smitta det är där du bor, hur ont du har i tanden, hur gammal du är och om du är i riskgrupp. Jag är själv 50. Om jag fick rejält med tandvärk så skulle jag nog gå till tandläkaren. Jag brukar dock använda munskydd på väg till/från t ex affären etc, och skulle nog göra likadant här

Leo • Hur monga barn har covid 19

Det verkar som att risken för att barn ska få covid-19 är myycket mindre än vuxna. Men, några har otur och kan bli sjuka också. Men, de flesta barn som blir sjuka, blir friska snabbt :)

Solveig Törnquist • De som vaccinet testas på, utsätter man dem för smitta så man kan få en uppfattning om vaccinet hjälper?

Bra fråga. Svaret är nej. Man utsätter dem inte medvetet för smitta. Däremot lever de som vanligt, och en del av dem exponeras för virus. En del får vaccin, andra får placebo. Det verkar som att många (70-95%) av alla dem som får vaccin skyddas mot infektion, men de som får placebo skyddas inte alls.

Eva Ögren Brålanda. • Hej! Finns det någon sanning om att man har mindre risk att bli allvarligt sjuk i covid 19 om man har O som blodgrupp, och har det någon betydelse om man är rh - eller rh +.

Jag skulle säga att skillnaderna är så små att man egentligen inte behöver bry sig så mycket om detta. Det är inte alls som för vinterkräksjuka, där 20% av alla svenskar är skyddade mot de calicivirus som finns just nu, tack vare att man har en blodgrupp som kallas "sekretornegativ".

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet