Virusexperten: ”Jag skulle inte boka en resa”

Uppdaterad
Publicerad

En virusforskare och en representant från Folkhälsomyndigheten diskuterar coronaviruset i Fråga doktorn. De är överens om att det inte finns någon anledning till oro i Sverige ännu, men rekommenderar att du håller koll på läget om du ska ut och resa.

Mer från Fråga doktorn: Om coronaviruset

Över 900 personer har dött i Kina och fler än 40 000 personer har smittats globalt. Men smittspridningen utanför Kina är mycket begränsad. Så kan läget med det nya coronaviruset sammanfattas.

-Jag skulle inte boka en resa till Thailand idag om avresan är om en månad, vi vet inte hur läget kommer att vara i länderna runt Kina då, säger Niklas Arnberg, professor i virologi i Fråga doktorn.

Det finns ytterligare en anledning att stanna hemma. Den milda svenska vintern i år gör att att experterna tror att smittspridning generellt minskar.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten

– Det här viruset, liksom många andra, trivs bäst när det är kallt och torrt. Om viruset kommer hit och får fäste kan en mild vinter vara till vår fördel, säger Niklas Arnberg.

Ska du ändå ut och resa? Här kan du kolla aktuella rekommendationer från Utrikesdepartementet och en sammanfattning av läget från Folkhälsomyndigheten.

Behöver man vara rädd för att smittas i Sverige?

I nuläget nej.

Vilka är viruset farligt för?

I första hand äldre eller personer med bakomliggande sjukdom, som kol, hjärt- och lungsjukdom, astma eller diabetes. Men även de som inte har en bakomliggande sjukdom har blivit sjuka, så vi vet inte hur farligt det är ännu, säger Niklas Arnberg, virusforskare.

Hur smittar coronaviruset?

Vi vet inte säkert, men det verkar handla om nära kontakt med sjuka, så kallad droppsmitta. Du kan bli smittad om en person med sjukdomen nyser eller hostar på dig, säger Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten.

Hur undviker man smitta?

Samma råd som gäller under influensatider: Tvätta händerna ofta och undvik kontakt med sjuka människor. Stanna hemma om du är sjuk och hosta och nys i armvecket, säger Niklas Arnberg, virusforskare.

Finns det någon medicin som hjälper?

Vi har inga antivirala medel och inget vaccin mot detta. Men det pågår forskning och ju längre tid det tar innan viruset får fäste globalt (om det får det) desto större är chansen att man hinner ta fram medicin, säger Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten.

Fler frågor och svar finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet