Virusspridare fälls för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-årige man från Härnösand som för fyra år sedan tillverkade och spred dataviruset Ganda fälldes i dag av Ångermanlands tingsrätt för dataintrång och grovt egenmäktigt förfarande. Han döms till villkorlig dom och dagsböter.

Han ska betala drygt 106.000 kronor i skadestånd till åtta personer och företag som drabbades av kostnader när dataviruset ställde till med stora problem för deras datorer och dataservrar.

34-åringen hade sänt ut viruset från sina pappas dator när han var på besök hos sina föräldrar i deras hem i Härnösand.

Protest mot skolan

Den åtalade menade i rättegången att han inte hade för avsikt att vålla någon skada, utan att han med ett följebrev som skickades iväg med Gandaviruset ville protestera mot skolväsendet som inte gett honom en fair chans att utbilda sig till drömyrket dataprogrammerare.

Dataviruset Gandas skapare sade också att det var först när han såg sin skapelse vara en av huvudnyheterna i teves nyhetssändningar som han chockad insåg vilket effekt hans verk fått.

Ganda spreds via e-post och var bifogat som en skärmsläckarfil. När det infekterat en dator spred det sig vidare och stängde antivirusprogram.

SVT drabbades

Bland annat drabbades Sveriges Television genom att Gandaviruset nådde mailboxen för programmet Debatt. I genomsnitt skickades runt tusen spam-mail varje timme, vilket gjorde att mail-adressen var tvungen att stängas av.

Sveriges Television hade begärt ett skadestånd på 100.000 kronor för förlorad goodwill på grund av detta. Tingsrätten avslog dock den begäran.

-Jag tycker att domen var vad jag förväntade mig. Det är positivt att han döms för grovt egenmäktig förfarande. Att en vanlig rubricering appliceras på ett brott som handlar om it, säger SVT:s informationssäkerhetsansvarig Johan Ribberheim, till SVT Text & webb.

Ganda: En harmlös sak i dag

• Mejlmasken Ganda som vållade så stor förödelse i datorerna för fyra år sedan är i dag en rätt harmlös företeelse som dagens antivirusprogram lätt oskadliggör.

• Ganda, som upptäcktes våren 2003, var en mejlmask eller masspostande mask som via e-post spreds till tusentals svenskar.

• Vid samma tid fanns liknande maskar som Melissa och Loveletter, men vad som gjorde Ganda ovanlig var att det skrivna meddelandet till mottagaren var på svenska.

Fakta: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.