Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Visselblåsaren: “Doktorer måste ta ansvar för saker de gör och inte minst den forskning de bedriver” Foto: SVT

Han slog larm om Macchiarini: ”Rädd att straffet blir för kort”

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren och forskaren Matthias Corbascio var en av visselblåsarna som slog larm om Paolo Macchiarinis forskningsfusk. I dag är han på plats i Solna tingsrätt för rättegången som nu inleds mot kirurgen Paolo Macchiarini.

– Det finns massor med principiella ämnen som kommer upp i den här rättegången, det här är ett extremt fall, säger Matthias Corbascio till SVT.

För sju år sedan slog visselblåsare larm och anmälde Paolo Macchiarini på Karolinska universitetssjukhuset för misstänkt oredlighet i forskning. KI valde att fria Paolo Macchiarini efter en utredning.

Men idag inleds rättegången mot honom där han står åtalad för grov misshandel av tre patienter som fått konstgjorda luftstrupar inopererade i Sverige.

– Det är en stor lättnad för familjerna som har tappat sina anhöriga, säger en av visselblåsarna, läkaren och forskaren Matthias Corbascio, som i dag är på plats i Solna.

Om han fälls, vad skulle det betyda för er inom vården?

– Det visar att vi måste ta ansvar för det vi gör, inte minst forskningsmässigt. Men också att vi informerar patienter om vilka ingrepp vi utför. Att de är förankrade i medicinsk vetenskap, säger han och fortsätter:

– Det sätter press på alla doktorer såklart.

Hur känns det för dig att vara här i dag?

– Vi är glada att det äntligen blivit en rättegången. Men vi tycker att det har dröjt för länge och är rädda att straffet kommer bli för kort. Vi tror att det är viktigt för familjerna att de får rättvisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.