En studie bland 4.000 personer över 55 år i Holland visade att risken att drabbas av sjukdomen minskade med 35 procent bland dem som åt mer av den vitaminrika maten än medeltalet.
Enligt forskarna har kost som inne- håller E-vitamin och zink större effekt än kosttillskott, skriver den amerikanska medicintidskriften Jama.
Svårt att se ljusskillnader
Gula fläcken ligger centralt i ögats näthinna. Där finns, enligt Nationalencyklopedin, 7 milj tappar. Dessa gör att människan kan se färger och små detaljer.
När en person drabbas av makuldegeneration så får den drabbade svårt att se skillnad på ljus och mörker. Det gör det svårt att läsa, köra bil eller titta på tv. Sjukdomen gör det även svårt den drabbade att orientera sig på främmande platser.
Två former
Det finns två former av sjukdomen en torr och en fuktig variant. Den förra orsakar en långsam synnedsättning medan den andra kan innebära att den drabbade förlorar synen snabbt. I dag finns ingen medicinsk behandling för den torra varianten men vid den fuktiga formen kan laserbehandling förhindra eller fördröja synnedsättningen, enligt Nationalencyklopedin.
Vitamin E och zink var det enskilt viktigaste ämnena, visar den nya studien. Risken att drabbas av sjukdomen minskade med 8 vid E-vitaminintag och 9 proc vid zink-tillförsel, skriver Dagens Nyheter.
En stor studie genomfördes i USA 2001. I den påpekades att vitaminerna C och E samt zink och betakaroten kan hjälpa mot makuladegeneration. Studien handlade om att bromsa sjukdomsutvecklingen hos redan drabbade personer, enligt tidningen.
Fakta om vitaminer
* A-, D-, E-vitamin finns främst i matfett, kött, fisk och ägg. A-vitamin finns även i livsmedlet lever. Samtliga finns lösta i fett.
* B- och C-vitaminer finns lösta i vatten. B-vitaminer finns i säd och rotfrukter medan C-vitaminer finns i färsk frukt, bär, rotfrukter och grönsaker.
* Zink är ett livsnödvändigt grundämne för människan, vars kropp innehåller totalt 2-3 gram zink. Koncentrationen är störst i hud, hår, naglar, ögon och prostatakörteln. Viktiga zinkkällor är kött, inälvsmat, fullkorsprodukter, musslor, ost och nötter är rika på zink.
* Betakaroten är ett slags förstadium till A-vitamin. Det finns främst i vegetabilier. Betakaroten omvandlas i kroppen till A-vitamin
Källa: ne.se