Vitamintillskott – är det bra?

Publicerad

Att stoppa i sig ett litet piller eller två med extra vitaminer kan väl bara vara bra? Särskilt om jag slarvar med maten och inte äter så mycket fisk eller grönsaker.

Men så enkelt är det inte. Det är snarare tvärtom. I forskningen finns det egentligen inte något stöd för att extra vitaminer får oss att må bättre. Om man överdoserar kan effekten till och med bli den motsatta för vissa personer.

Tillskotten av olika vitaminer har ofta övervärderats. Nyligen togs till exempel A-vitaminerna bort ur tillskottet för småbarn.

D-vitamin ett undantag
Att det finns tydliga positiva effekter av naturliga vitaminer betyder inte att samma sak gäller för vitamintillskotten.

Men D-vitamin är ett undantag. Här går diskussionerna heta bland forskarna.

Det visade sig till exempel på en konferens på Karolinska institutet i somras.

Vissa forskare menade att vi borde öka våra doser av vitamin D genom att sluta skydda oss mot solen med kläder och solkräm.

Även om tendensen bland forskarna är att vi nog ska öka våra nivåer av vitamin D finns det de som anser att det inte finns tillräckliga bevis för att det är hälsosamt.

Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Källa: svt.se/vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.