Människor ber vid fredagsbönen i Stockholms moské. Foto: TT

Imamen vid Stockholms moské hotad till livet

Uppdaterad
Publicerad

Ett brev med vitt pulver skickades i går till Stockholms moské. Samtidigt utsattes imamen och hans familj för ett allvarligt dödshot.

Det var på fredagen som personal vid Stockholms moské hittade ett brev som de tyckte var suspekt. Efter att polisen kontaktats kunde de bekräfta att brevet innehöll vitt pulver.

Samma dag blev imamen och hans familj utsatt för ett allvarligt dödshot, uppger Islamiska förbundet.

Attack mot moskén i Uppsala

– Jag kan inte gå in på några detaljer, vi vet bara att de har blivit utsatta för ett allvarligt dödshot. Polisen har vidtagit flera åtgärder och vi har kontakt med dem. Vi hoppas att de klarar upp det här väldigt snabbt, säger Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige.

Inte första pulverattacken

Det här är andra gången som moskén utsatts för en pulverattack. Även vid förra tillfället, för drygt ett år sedan, polisanmäldes händelsen. Men polisen har ännu inte lyckats komma fram till vem som låg bakom attacken den gången, uppger Omar Mustafa.

– Det som händer är såklart mycket oroande. Det här är utan tvekan en tuff kris för landets moskéer, med flera attacker i rad. Så det råder en stor osäkerhet just nu, säger han.

Uppmanar till försiktighet

Islamiska förbundet uppmanar Sveriges moskéer att iaktta försiktighet och vidta åtgärder för krisberedskap.

Är människor rädda?

– Ja, självklart. När det blir så påtagligt och frekvent sänder det signaler om otrygghet. Många är rädda men många har också visat på solidaritet, engagemang och stöd, säger Omar Mustafa.

Polisen förstärker tillsynen

Polisen har undersökt det misstänkta pulvret, som visade sig vara ofarligt.

– Vi har förstärkt tillsynen av den aktuella moskén, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisens beredskapscentral.

I övrigt vill han inte kommentera det som har hänt.

Under hela förra året och början av 2015 har moskéer runt om i Sverige utsatts för en rad attacker – allt från klotter och skadegörelse till molotovcocktails inkastade genom fönstret.

Fakta: Attacker mot moskéer

2014:

 * Januari, Stockholm: Den stora Stockholmsmoskén på Södermalm får entrén nedklottrad med hakkors.

 * Maj, Eskilstuna: Under kvällsbönen blockeras dörren till lokalen med träbalkar och betongblock.

 * Juli, Norrköping: Det påbörjade moskébygget liksom byggbaracker sätts i brand.

 * September, Södertälje: Fönster krossas på Somaliska föreningens bönelokal. Även Palestinska föreningen drabbades av vandalisering.

 * September, Flen: Fönster krossas på moskén.

 * September, Avesta: Någon sätter eld på mattor i moskén.

 * Oktober, Helsingborg: En moské i en källarlokal vandaliseras.

 * Oktober, Flen: Fönsterrutor krossas.

 * November, Eslöv: Rutor krossas.

 * November, Örebro: Brandfarlig vätska kastas in genom ett fönster.

 * December, Eslöv: Två fönsterrutor krossas och fasaden sprejas i källarmoské.

 * December, Eskilstuna: Moskén utryms sedan en brand brutit ut på juldagen. Fem personer förs till sjukhus. Polisen misstänkte först mordbrand, men ändrade sedan sin teori till att det kan ha varit en olycka. Det är fortfarande inte klarlagt vad som orsakade branden. (Texten uppdaterad 2015-02-07 20.43)

 * December, Eslöv: Brand både på utsidan och inne i källarmoské – innanför ett krossat fönster. Begränsade brand- och rökskador. Moskén är densamma som vid tidigare attacker i Eslöv.

2015:

* Januari, Uppsala: En molotovcocktail kastas mot moskén i Uppsala och hakkors klottras på Stockholms moské.

Källa: Expo.se (TT/SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot moskén i Uppsala

Mer i ämnet