Riesling är värst för tänderna bland de vita vinerna. Det konstaterar forskarna vid universitetet Johannes Gutenberg i tyska Mainz, som står bakom studien, enligt BBC.
Alkoholhalten, årgången eller ursprunget är inte avgörande för hur tänderna påverkas av vinet. I stället är det dryckens låga ph-värde som bryter ner halterna av kalcium och fosfor i emaljen. Rött vin är skonsammare för tänderna.
Ost bättre än jordgubbar
Forskarna kom också fram till att noggrann tandborstning kort efter att man druckit vinet kan förvärra skadorna. Om man väntar en stund med borstningen blir emaljen mindre känslig efter den sura attacken.
Att äta ost tillsammans med vinet är ett sätt att mildra attacken. Den höga koncentrationen av kalcium i ost kan motverka att tänderna skadas. Undvik däremot att njuta av en skål jordgubbar då det kan förstärka det sura angreppet.
Små skillnader mellan druvor
Skillnaden i ph-värdet mellan olika vita viner är marginell. Även om Riesling hör till de druvor som skadar tänderna mest kan man fortsätta dricka de vinerna.
Det menar Henrik Scander, chefsommelier på Grythyttans Gästgivaregård.
-Det finns inget vin som är bättre för emaljen så drick det du tycker är gott. Men ta hand om dina tänder genom att tugga tuggummi efteråt eller ta en fluortablett, säger han till Rapport.
Emma Gårdsäter