Volontärarbete i äldrevården skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner startar volontärförmedlingar inom äldrevården. Sedan 2004 har det skett en femdubbling och allt tyder på att trenden fortsätter.

Men frågan har på sin håll skapat politiska motsättningar om hur äldrevård och frivilliginsatser ska drivas.

För drygt ett år sen startade Lunds kommun en volontärförmedling. Här kan de som vill göra en insats för de äldre, genom att till exempel gå på promenader eller bara göra dem sällskap.

-När jag läste en kurs i hälsa och välbefinnande lärde de oss att man kan öka sitt välbefinnande genom att göra något som känns meningsfullt, berättar Anne Ignell som är en av volontärerna.

Sedan 2004 har antalet volontärförmedlingar femdubblats och i de flesta fall är det kommunerna som driver dem.

Men i Lund ledde den kommunala volontärförmedlingen till en djup politisk spricka. Oppositionen tycker att den borgerliga kommunledningen beter sig osmakligt då den först gör besparingar inom äldrevården och därefter uppmuntrar till frivilligarbete.

-Vi vill inte riskera att de som har ett djupt engagemang och vill hjälpa utnyttjas i syfte att försämra äldreomsorgen och skära ned på personalen, säger Henrik Månsson från Socialdemokraterna.

Men de styrande ser inte volontärförmedlingen som en besparing.

-Det här är ett sätt att erbjuda en extra guldkant på tillvaron för de äldre, säger Tove Klette, folkpartistiskt kommunalråd i Lund, och fortsätter:

-Volontärerna utför ett arbete som inte skulle bli utfört alls annars. Dessutom har vi ingen möjlighet att höja skatten så mycket att vi kan möta den snabba ökningen av antalet äldre.

Fredrik Skillemar

fredrik.skillemar@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.