Wallström anställer Anders Kompass

Uppdaterad
Publicerad

UD har beslutat att anställa Anders Kompass. Kompass sa tidigare upp sig från sin FN-tjänst efter missnöje med hur organisationen hanterade en skandal kring sexövergrepp som begåtts av FN-soldater.

– Han ska arbeta med att arbeta fram en Latinamerikastrategi. Det blir också bra för vårt arbete i säkerhetsrådet, säger utrikesminister Margot Wallström på en pressträff.

”Känner Latinamerika mycket väl”

Anders Kompass har sagt upp sig från sin FN-tjänst efter missnöje med hur organisationen hanterade hela skandalen med sexövergrepp som begåtts av FN-soldater, något som Kompass först blev avstängd för att ha rapporterat om.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

En utredning friade honom sedan.

– Han känner Latinamerika mycket väl. Det är också en gest mot Anders som farit väldigt illa av den process han varit utsatt för. Vi tycker också att det är synd att inte ta tillvara på hans kompetens, säger Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet